IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции за над 176 млн. лв. са сертифицирани от началото на годината

И седемте проекта са извън столицата със заявка да създадат над 500 работни места

16:18 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От началото на 2021 г. министърът на икономиката Лъчезар Борисов е подписал седем сертификата за инвестиции по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на обща стойност над 176 млн. лв., които ще разкрият 514 нови работни места. И седемте проекта са извън столицата, като три от тях се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.

Първият подписан сертификат за годината е за инвестицията клас „А“ на „Тивекс“ ООД за инвестиционен проект „Изграждане на производствена складова база и разширяване на производствения капацитет“, който ще се реализира в Бургас. Инвестиционният проект предвижда изграждането на производствена база с цел увеличаване на производството и разнообразяване на продуктовата гама. Предвижда се разкриването на 25 работни места. Размерът на инвестицията възлиза на 4 млн. лв.

Вторият проект, който получи сертификат за инвестиция клас „А“, е за „Предприятие за опаковки за хранително-вкусовата промишленост“ в Бургас на „Сидоренко Фудтех“ ЕООД и „Сидоинвест“ ЕООД. Предвижда се строителство на нови производствени халета, складове и офиси, закупуване на допълнително производствено оборудване и специализирани софтуери за продажби и управление на складови наличности в местност. Размерът на инвестицията възлиза на над 10 млн. лв. и предвижда да бъдат открити 10 нови работни места. 

Сертификат клас „А“ получава и инвестиционният проект на „УМБАЛ Дева Мария“ ЕООД и „Света София билдинг“ ЕООД  - „Нов корпус към съществуваща сграда на УМБАЛ Дева Мария“, който ще се реализира в Бургас. Размерът на инвестицията възлиза на 25 млн. лв. и ще бъдат разкрити 332 нови работни места.

Четвъртият сертификат клас „А“ е за „Ате Пласт“ ООД за инвестиционния проект за разширение на съществуващо производство чрез изграждане на нов завод на нова площадка за производство на печатни и ламинирани фолиа и опаковки в Стара Загора. Инвестиционният проект предвижда изграждане на нова производствено-административна база и закупуване на машини за разрязване, печатане и залепяне на фолиа и др. пластмасови изделия. Продукцията на предприятието е предназначена основно за хранително-вкусовата и фармацевтична промишленост. Инвестицията е за над 10 млн. лв. и ще бъдат назначени 31 нови служители.

Сертификат за инвестиция клас „А“ получи и инвестиционният проект на „Тубис България“ ЕООД, който предвижда изграждане на технологична база за научни изследвания и инсталация за студена каталитична конверсия в с. Победа, община Долна Митрополия, област Плевен. Размерът на инвестицията е близо 7 млн. лв., като резултат от него ще бъдат открити 5 нови работни места.

Сертификат клас „А“ ще бъде връчен и на проекта на „Балканфарма-Дупница“ АД. Той предвижда строителството на нов производствен цех с обслужващи съоръжения и междуцехови комуникации на територията на гр. Дупница, който ще произвежда твърди дозирани лекарствени продукти. Планирано е капацитетът на новия цех да достигне 1 милиард таблети според производствения продуктов микс. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи възлиза на 66 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 71 нови работни места.

„Агрополихим“ АД получава сертификат клас „А“ за инвестиционния проект „Модернизация на производството на азотни торове и оползотворяване на отпадъчна енергия от производство“, който предвижда разширяване на съществуващата дейност при производството на основните продукти и внедряване на съвременно оборудване за оползотворяване на отпадъчна високоенергийна пара. Проектът ще се осъществи в гр. Девня. Дългосрочната концепция на дружеството е за намаляване на „въглеродния отпечатък“ върху околната среда и постигане на затворен производствен цикъл. Инвестицията е за над 54 млн. лв. и ще бъдат открити 40 нови работни места.

„През настоящата година продължава положителната тенденция страната ни да се утвърждава като все по-атрактивна инвестиционна дестинация въпреки пандемията. Амбицията ни е до края на първата третина на 2021г. да сертифицираме проекти за близо 600 млн.лв.“, коментира Борисов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още