Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИПИ: Четири числа за взаимоотношенията между България и Обединеното кралство

Кои са основните параметри на връзката между България и Обединеното кралство и какви са рисковете за отношенията между двете страни след Brexit

ИПИ: Четири числа за взаимоотношенията между България и Обединеното кралство

Снимка: Ройтерс

Докато маратонът от обсъждания и гласувания, които целят да установят каква сделка е приемлива за мнозинството от британския парламент, продължава без изглед да приключи скоро, до крайната дата на първата отсрочка за Brexit остава само седмица. Въпреки това, все още не се знае какъв ще е точно режимът на търговия, туризъм, пребиваване и други взаимоотношения между страните членки на ЕС и Обединеното кралство. Днес ще разгледаме основните параметри на връзката между България и Обединеното кралство в опит да оценим част от рисковете за отношенията между двете страни след Brexit, посочва Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Търговия със стоки

Обединеното кралство е сред по-важните търговски партньори на България, като през 2018 г. според данните на НСИ износът ни на стоки е бил на стойност 1,36 млрд. лева, вносът - 963 милиона лева – с други думи, ролята на Обединеното кралство във външната търговия на страната е сравнима с тази на Холандия или Полша. През последните години обемите на търговията растат, като и в двете посоки те са почти два пъти по-високи в сравнение с началото на десетилетието; с други думи, на този етап данните за търговията не индикират значително влияние на несигурността и неразбориите около Brexit върху нея.

По-интересна е обаче разбивката по продуктови групи, тъй като дава по-ясна представа кои части от икономиките на двете страни са най-застрашени, в случай че ЕС и Обединеното кралство не постигнат споразумение, което да запазва безмитен режим, лесни процедури и отворени граници.

Според данните на ITC, най-важната продуктова група, която България изнася за Обединеното кралство, са мебелите (на стойност 85 милиона щатски долара през 2017 г.), следвани от лекарствените продукти (73 милиона долара), машините, дрехите и ядките. От своя страна, вносът на България от Обединеното кралство е доминиран от машините (75 милиона долара), лекарствата (65 милиона долара) и моторните превозни средства, в частност леките автомобили (60 милиона долара). Графика 1 по-долу представя разпределението на основните сектори на българската икономика с най-голяма изложеност към Обединеното кралство; това са секторите, които биха понесли най-голям удар, в случай че не бъде постигнато споразумение за преференциални търговски условия или липса на мита като цяло.

Миграция

В дългосрочен план, статутът на европейските емигранти във Обединеното кралство и британските емигранти на територията на ЕС също е неясен. Поради липсата на задължителни режими на регистрация на емиграцията в рамките на ЕС обаче, оценката на точния брой българи, които живеят в Обединеното кралство, е доста труден; по тази причина ще сравним два алтернативни източника. Официалната статистика на Обединеното кралство оценява общия брой български граждани в средата на 2018 г. на 93 хиляди души, като почти всички от тях – 83 хиляди, живеят в Англия, а от тези в Англия най-много са в Лондон – 37 хиляди. Останалите 10 хиляди са разпределени относително поравно между Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Според данните на статистическата агенция почти всички български емигранти са се преместили в периода непосредствено преди или след присъединяването на страната ни към ЕС, като през 2000 г. те са наброявали едва 3 хиляди души.

За сравнение, Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН дава малко по-консервативна оценка, като според последните публикувани данни към 2017 г. българите в Обединеното Кралство са били 72.5 хиляди души (спрямо 84 хиляди за същата година според британската статистика). Сходна е обаче динамиката, като според ООН през 2000 г. българските емигранти са били малко над 5 хиляди души. Същевременно, броят на британските имигранти в България е много нисък  - 8 хиляди души през 2017 г. Графика 2 по-долу представя общият брой на мигрантите от едната в другата страна според ООН в периода между 1990 и 2017 г.

Трябва да имаме предвид, обаче, че оценките и на двата източника са подценени, тъй като често не обхващат сезонни работници, временно пребиваващи или студенти (само българските студенти в Обединеното кралство по последни данни са средно 6-7 хиляди), които не са променяли постоянния си адрес. С голяма доза сигурност може да се твърди, че режимът на пребиваване на имигрантите във Великобритания ще засегне приблизително поне 100 хиляди българи, част от които, в зависимост от условията на Brexit, могат да вземат решение да се върнат или да се насочат към друга страна.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Endeavor ще подкрепя български предприемачи с програма за растеж