IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на електронната здравна система буксува

Обществената поръчка на МЗ за националната здравна информационна система е обжалвана

17:05 | 19.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изпълнението на проекта за електронна здравна система забуксува, след като в понеделник в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпила жалба срещу решението на министъра на здравеопазването за откриване на обществена поръчка за избор на изпълнители.

В края на август здравното министерство пусна търг за доизграждане на поредната част от системата на стойност от над 4 млн. лв. и обхваща създаването на пет обособени позиции. Сред тях са електронен портал, регистри и медицинско досие. Един от кандидатите за търга - фирма „Стемо", обаче е обжалвал поръчката в КЗК и е поискала нейното спиране. 

С жалбата е поискано допускане на временна мярка "спиране на процедурата".

Към момента още не е образувано производство и процедурата не е спряна.

В съответствие с чл. 203, ал. 3 от Закона за обществените поръчки обществената поръчка ще бъде спряна едва след като Министерството на здравеопазването бъде уведомено за образуване на производство от Комисията за защита на конкуренцията.

Министерството на здравеопазването се надява жалбата да не застраши изпълнението на проекта, съобщават от ведомството.

В проекта за Национална здравна информационна система са включени електронните рецепти, направления и здравен запис. Предвижда се още и завършването на необходимите регистри, както и изработването на единен регистър на пациентите. Очакванията бяха, че през 2019 г. ще бъдат факт електронната рецепта и направление.

Целта е чрез електронната информационна система в здравеопазването да се постигне прозрачност в системата, да се преустановят корупционните и порочни практики.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още