Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът на Борисов е купувал средства срещу COVID на завишени цени

Министерството на здравеопазването дава на прокуратурата материалите от проверката за доставките на респиратори, маски и лекарства

Кабинетът на Борисов е купувал средства срещу COVID на завишени цени

През февруари във ВМА бяха доставени респиратори за нуждите на пациенти с COVID-19. Общо МЗ предостави 133 апарата, част от които за ВМА. Снимка: БГНЕС

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването на закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден. 

Още по темата

„Ще изпратим материалите в прокуратурата“, заяви пред БНР Димитър Петров.

Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на здравното министерство, поясни заместник-министърът.

„Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства.“ Проверката обаче е показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо. „Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, уточни той и допълни, че не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

„Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване - Жени Начева“, подчерта Димитър Петров. По думите му подписването на договор, издаването на фактурите и плащанията са се случили в един и същи ден.

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране. Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури, поясни още Димитър Петров.

„Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис“, обясни Петров.

Не е нормално докладна записка, решение на Министерски съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден, категоричен е заместник-министър Димитър Петров.

Проверката за закупените хидроксихлорохин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихлорохинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми. Въпреки това е направена тази доставка, обясни Петров.

Вероятно голяма част от хидроксихлорохина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност, прогнозира той. Като му изтече годността, ще бъде бракуван.

Медикаментът е предложен за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка. „Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците“, каза още зам.-министър Димитър Петров. По думите му маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

6
 
4
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да не се окаже, че е виновен, защото е купил твърде малко и затова цената била скъпа. хаха..Тея служебните да внимават, че като се обърне палачинката да не ги захлупи през главата..
5
 
4
 
3
преди 2 месеца
ами имаше един момент в началото нямаше никъде никакви маски , дезинфектанти и кислородни апарати . кой каквато цена кажеше такава се плащаше . важното беше да ги има в интензивните отделения , а не цената . освен това не иде реч за нещо драстично като сума и бройка . да си припомним както е тръгнало батко и братко , людмил стойков и марио николов ака. агент гоце ... под вола теле търсят в момента ...
6
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Поредната партенка, скалъпена от червената хунта на предателя Радев.
3
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не може да бъде това нещо ... не го вярвам :)))

Още от Икономика и политика
Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?