IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Пловдив Иван Тотев отива на съд за престъпление по служба

С обвинения са и заместник-кметът Димитър Кацарски и кметът на район "Западен" Димитър Колев

10:58 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Сециализираното звено "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура внесе в окръжния съд в Пловдив обвинителен акт срещу кмета на града Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев, става ясно от сайта на прокуратурата.

Тримата са обвинени в престъпление по служба, свързано с изграждането на зоокът, а от държавното обвинение уточняват, че случаят е особено тежък, тъй като с възлагането на строителството на фирма „Запрянови 03” ООД градоначалникът е ощетил бюджета на община Пловдив с близо 690 хил. лева.

Според прокуратурата престъплението е било извършено в периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г. Тогава кметът на Пловдив е провел процедура с пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Процедурата е била проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и не е била одобрена количествено-стойностната сметка за проекта. Търгът е проведен и без комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

На съд са предадени и съучастниците на Иван Тотев - Димитър Кацарски и Димитър Колев, които са действали като помагачи и чрез действия умишлено са улеснили кмета да извърши престъплението, посочват още от прокуратурата. 

Заместник-кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на открита процедура по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП на 28 юли 2014 г. Кацарски е предложил на Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без обявление.    

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице умишлено е улеснил кмета на общината в извършването на престъпление по служба. Това е станало, като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това, а именно: без Район „Западен“ да е страна по договор за строителство, сключен между общината и „Запрянови 03“ и без Район „Западен“ да има качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на чл.160 от ЗУТ. 

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лева. Колев и Кацарски са с мярка за неотклонение "подписка". Предстои окръжният съд в Пловдив да насрочи разглеждането на делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още