IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Николай Василев?

Бившият вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобурготски e кандидатурата на ИТН да оглави кабинет на малцинството

18:27 | 12.07.21 г. 8
<p>
	<em>Николай Василев. Снимка: Expat Capital</em></p>

Николай Василев. Снимка: Expat Capital

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов направи едно от малкото си публични изявления в последните месеци и чрез обръщение във Facebook съобщи намеренията на партията след изборите за 46-то Народно събрание. Тъй като "партиите на протеста" нямат мнозинство, а ИТН не иска да се ангажира с "партиите на статуквото" - ГЕРБ, БСП или ДПС, Трифонов е категоричен, че ще опита да прокара кабинет на малцинството.

Той изчете списък с имена на министри - експерти в своята област, завършили престижни университети и владеещи езици. Начело на този кабинет ще бъде Николай Василев.

При 99% обработени протоколи ИТН води с минимална разлика пред ГЕРБ, като печели 645,1 хил. гласа (23,9%). Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е обявила окончателните резултати от изборите, тоест още не е ясно кой ще получи пръв мандат за съставяне на правителство. 

Кой обаче е Николай Василев?

Управляващият партньор на "Експат Капитал" в последните години е далеч от политиката, но последователно заемаше позициите на вицепремиер и министър на икономиката (2001 - 2003 г.), вицепремиер и министър на транспорта (2003 - 2005 г.) в кабинета на Симеон Сакскобурготски и Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), както и министър на държавната администрация и административната реформа (2005 - 2009 г.) в кабинета на Тройната коалиция (НДСВ, БСП и ДПС) с премиер Сергей Станишев.

Преди да влезе в политиката, роденият през 1969 г. Василев е бил инвестиционен банкер в Лондон.

Сред големите сделки, за които работи като част от управлението на страната, е приватизацията на БТК през 2004 г., когато "Вива Венчърс" купи 65% от капитала на компанията за 280 млн. евро, както и подготовката за приватизация на няколко големи компании, сред които и "Булгартабак".

Реално правителството на НДСВ дава техния старт с промени в Закона за приватизацията през 2003 г. От стенограмите на Народното събрание е видно, че пред депутатите тогава вицепримиерът Николай Василев заявява, че с направените предложения изпълнителната власт поема отговорността за приватизацията в страната.

През 2007 г. "Вива Венчърс" продаде БТК на застрахователното дружество AIG за малко над 2,1 млрд. лева (1,08 млрд. евро).

Николай Василев осигури и покупката на 50 мотриси "Сименс" от БДЖ, които по-късно жп компанията трябваше да върне, защото не можеше да изплаща заема за финансиране на договора за покупката им - 190 млн. евро. Средствата бяха обезпечени със самите мотриси към инвестиционната банка KFW.

В проектите на Николай Василев като министър на администрацията е компютризацията на учебни заведения в страната, както и реализацията на проекта работа "на едно гише" за държавната администрация. Закупуване на лаптопи за учебните заведения днес е сред основните приоритети за ИТН, ако получат мандат от депутатите да управляват.

От коментари след изборите през април 2021 г. става ясна и позицията на Василев по други приоритети на партията - подкрепя влизането на страната в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За целта ще е нужна строга бюджетна дисциплина, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Малкият Мук съм го запомнил с едно - купи Windows/Office сертификати за БГ администрацията на двойна цена от пазарната на дребно! Гешев, Рашков и т.н, къде сте?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Стига пък и Вие.. Бил крадец, бил измамник. Хората се променят. Недейте така другари..Никито е вече изпран "човек".. Само мераците му останаха големи, и бат, Ви Славча, ги подгря, като стара манджа. Иначе си остана "Малкият Мук" с малките "чунки" Обаче, че е стиснат съм го видял лично, за 2 лева се пазари поне час и се оплаква милият, накрая мислех да му ги сложа в "джоба"(виж значението на думата на руски), та да се рахатяса. Имаме нужда и от такива п ин тии..Ще е добре за бюджета. За хората не знам, ще видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Те не са продажни, просто както казва Марк Твен - са отдавна купени..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Що мълчите за МЕКОМ, журналисти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Аман от *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
khao
преди 2 години
един крадец и измамник от недалечното минало....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
Кой е Николай Василев? ... дребна крадлива шушумига !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
НА САЛАМ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още