Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кои са важните фактори за привличането на стратегически чужди инвестиции?

Ниските данъци са предимство от нисък ранг, твърди доц. Паскал Желев, преподавател в УНСС

гледано: 4183   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Ниските данъци в България привличат инвестиции, които невинаги са най-качествените. Това заяви доц. Паскал Желев, преподавател във факултет "Международна икономика и политика" в УНСС, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че България има една от най-ниските данъчни ставки – 10%, като само две страни в Европа имат по-ниска - Унгария и Черна гора, където тя е 9%. Подобно предимство е от нисък ранг", коментира гостът.

„Трябва да разчитаме на други фактори за привличане на преки чуждестранни инвестиции: по-добра инфраструктура, добри публични услуги, въвеждане на електронно управление, борбата с корупцията. Това са фактори с много по-голяма тежест в привличането на стратегически чуждестранни инвестиции“, добави още гостът.

От думите на доц. Паскал Желев стана ясно, че темата за глобалните данъчни реформи се дискутира още след финансовата криза от 2008 г. 

Още по темата

"Сега тласък даде новата администрация на Байдън с данъчните реформи, които планира. Предвидени са инвестиции на стойност 2 трилиона долара в модерна инфраструктура и свързаното с това увеличение на данъците".

"Въвеждането на минимален глобален данък ще намали стимулите на мултинационаните компании да се възползват от разликите в данъчното облагане и да насочват печалбите към дестинации с по-ниско такова", каза доцентът.

Гостът коментира, че бизнесите, които ще бъдат най-силно засегнати, са мултинационалните компании, които имат бизнеси в различни страни. Тази минимална ставка се стреми да ги откаже да прехвърлят печалбата си там, където данъците са по-ниски.

"Идеята на Байдън е ставката да се повиши до 21% за американските компании, но същевременно тя да бъде приета и на глобално равнище, за да не наруши конкурентните условия. Страните, които подкрепят този данък, са развитите страни в рамките на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", допълни той.

"Тук подкрепа изразиха големите страни в ЕС като Германия и Франция. Против са държави, които разчитат на този модел да привличат инвеститори с ниска данъчна ставка като Ирландия например. Реакцията на Китай остава предпазлива. Ставката в Пекин е около 25%", заяви гостът.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Светослав Бенчев: Цените на горивата у нас са отлични в сравнение с тези в ЕС