Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Богданов: Изходът от кризата е рестарт на инвестиционния процес

Най-тежките месеци за българската икономика отминаха, коментира икономистът от Института за пазарна икономика

Л. Богданов: Изходът от кризата е рестарт на инвестиционния процес

Снимка: Bloomberg

Последиците от здравната криза все още се точат в икономиката, макар и втората вълна на епидемията сравнително по-слабо да удари сектора. Пандемията ни вкара в рецесия, а БВП се сви с 8,6% през второто тримесечие на 2020 г. Отчита се и сериозен спад на инвестициите в България. Това показва актуалният анализ на Института за пазарна икономика, който икономистът Лъчезар Богданов представи пред bTV.

Още по темата

„Дори и бизнесът, както и хората свикнаха, че ще трябва да живеем и работим в нови условия - да се пазим повече“, посочи той. По думите му още през 2019 г. се е усещало забавяне на икономическия ръст във водещите европейски предприятия, но COVID-19 е ускорил процеса.

"Факт е, че през март 2020 г. имахме административно наложено спиране на обществения живот, а породените страх и паника усилиха този ефект. Спомняме си, че през март месец и в България имаше бизнеси, които не бяха затворени, но спряха дейност, защото не знаеха какво да очакват, това се отнася и за бизнеса и за домакинствата", напомни икономистът.

Анализът на ИПИ показва още, че през пролетта на миналата година над 100 хиляди души са останали без работа, като част от тях все още не могат да си намерят нова работа. Най-тежко бяха ударени работещите в търговията, хотелите и ресторантите.

Богданов обаче смята, че най-тежките месеци за българската икономика са отминали.

„Втората вълна въздейства много по-слабо. Това се вижда по броя на безработните от ноември-декември и трафика на товарния транспорт. Човечеството трябва да се научи, че съществува здравна криза и да се приспособи“, съветва икономистът.

Анализаторът от ИПИ смята, че държавните мерки са спестили огромен шок върху икономиката, „който изживяхме през 2009 г., когато загубихме над 400 хиляди работни места и стотици фалираха".

Лъчезар Богданов е убеден, че въпреки административната тежест антикризисните мерки са спасили много бизнеси от фалит, след като България е последвала действията на другите страни.

Икономистът смята, че изходът от кризата е рестарт на инвестиционния процес.

На въпрос дали през есента на тази година ще се очаква нужда от актуализация на бюджета, Богданов е на мнение, че все още има твърде много неизвестни, включително и въпроса дали ще има трета вълна на коронавирус в Европа и в нашата страна.

"Българската икономика е зависима от европейската, в голяма степен сме интегрирани с нея. Въпросът е дали европейската икономика ще успее да рестартира и да изтегли като локомотив българската“, коментира Лъчезар Богданов.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Целият им институт (ИПИ) са на хранилка от десетилетия и "честно" си заработват парите. Първо беше Георги Ангелов като най-изявен (нещо го няма?), барабар с философа от социалистически тип Красен Станчев, завършил тази научна специалност в Ленинград и работил в АОНСУ, със знатни за онова време роднини. Той и сега се прави на икономист, макар разсъжденията му освен на доктринер звучат и като караоке по икономика. Така беше наскоро при Слави Трифонов, но Слави не забелязва колко нескопосани идеи изрази Станчев. Лъчезар Богданов, син на свестния и реалистичен икономист Иван Богданов, "вуйдурдисва" аргументи и "светлия поглед към бъдещето" в тази композиция.
Е, господа, какво направихте през тези близо 3 десетилетия сорос(овски) труд освен собственото си прилично благоденствие?

И сега Лъчезар с лъснал от вяра поглед поднася безумен набор от "мерки" и пожелания. Инвестициите ни, господине, паднаха В ПЪТИ (10 пъти) още веднага след кризата от 2008-2009 г. и при борисов ВЪОБЩЕ не се увеличиха. Той си има своята игра - да "усвоява" ЕС фондовете. Инвестиции без работна ръка и то подходяща, ВЪОБЩЕ не става. Загубили сме всякакви позиции по конкурентоспособност (не споменаваш защо се разминахме в Фолкваген, Майкрософт и мн. др. - някак си май ти е неудобно (?!), та къде ще влагаме тези инвестиции, които нямаме и които би следвало да се инвестират умно, а не в зле направени магистрали и да се джитка с ЖИПКАТА, като се раздават пари от прозорчето. За това и за тъпия разхищаващ бюджет 2021, който много скоро ще покаже слабите си страни и ще изисква актуализация, пак нищо не казваш. Но "държите десния фронт". Дерзайте! Знаете защо го казвам.
3
 
1
 
1
преди 1 седмица
Само да попитам Богданов дали той е на хранилка към Световния икономически форум, защото проповядва усърдно тяхната идеология "The Great reset"? Бонуси ли раздават за реклама на поредните глобалистки безумици?

Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари