IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари предлагат да се увеличат средствата в извънболничната помощ

Предложението е за повишение до 8% от общите здравноосигурителни плащания на НЗОК

16:29 | 18.09.14 г.
Лекари предлагат да се увеличат средствата в извънболничната помощ

Средствата за здравноосигурителни плащания за първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) за 2015 година да станат 8 на сто от общите здравноосигурителни плащания на Здравната каса. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От сдружението припомнят, че в момента тези плащания са 7,1 на сто.

Лекарите отбелязват, че финансирането на извънболнична медицинска помощ в 15 европейски държави още през 2008 година е било в размер на 25-30 на сто от общите средства, заделяни за здравеопазване.

В писмото се посочва, че е трайна тенденцията за намаляване на процента за ПИМП като част от общия бюджет за здравноосигурителни плащания на НЗОК. А това е в противоречие с препоръките на Световната банка, на европейските практики и на мерките и политиките, заложени в приетата Национална здравна стратегия 2014-2020 г.

Това, че няма превишаване на средствата, предвидени за ПИМП, не означава, че са достатъчни, пише в писмото на сдружението. Причината е в строгото лимитиране на дейностите чрез налагане на парични санкции при преразход на средства, което лишава общопрактикуващите лекари да извършват по-голям обем профилактична, диспансерна, както и диагностично-лечебна дейност, съответно ограничава достъпа на пациентите до този вид дейност, се казва в писмото.

Според общопрактикуващите лекари са необходими средства за осъвременяване и подмяна на остарялото оборудване на практиките, за повишаване на възнагражденията на личните лекари, както и за поддържане и повишаване на квалификацията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още