IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицински сестри обявиха гражданско неподчинение

Те настояват за промени в здравната система и увеличение на заплатите на медицинските работници

08:38 | 06.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една от медицинските сестри на прозореца на парламента.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Една от медицинските сестри на прозореца на парламента. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта в сградата на парламента в София. Те се барикадираха там късно снощи и твърдят, че ще останат без краен срок. Обявили са и гладна стачка, предава Dnes.bg.

Сестрите са останали в сградата вчера след приключването на заседание на здравната комисия. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

Напрежението ескалира допълнително, след като една от сестрите - Бойка Анастасова, излезе тази сутрин през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия Партиен дом, застрашавайки живота си. В  интервю на живо за bTV тя заяви, че е била блъскана от охраната и няма доверие на Националната служба за охрана, чиито служители излязоха на перваза в опит да я приберат.

Припомняме, че на 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.

„Този акт на неподчинение е вследствие на една година лъжи и обещание от страна министерството. Чакахме и се надявахме, но в един момент напрежението излезе от контрол”, каза пред "Нова тв" медицинската сестра Елена Тонева.

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви Мая Илиева.

Заедно с майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" вчера те затвориха бул. "Дондуков". В същото време със своите искания майките от „Системата ни убива“ настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, защото по думите им тя иска да внесе промени в Закона за личната помощ. По думите им от догодина, когато отпадат ограниченията по него, нямало да има средства за всички нуждаещи се лица от лична помощ. Майките подкрепят и протеста на медицинските сестри.

По-рано през седмицата в писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Кирил Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, уверяват от здравното ведомство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 9
Спящият бик
преди 4 години
Предполагам, че това са медицинските сестри от държавното здравеопазване? Като такива те имат право да стачкуват пред работодателя си - управляващия съответното медицинско заведение. Но те имат и друга алтернатива - да изберат часно заведение или да потърсят реализация в чужбина. Защо не го правят? Защото или не ги искат там или не им стиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 21
s3
преди 4 години
Абе къде са полицията и тайните служби да уредят набързо въпроса без много да се раздухва? Тези сестри какво толкова искат? Като не им отърва да работят за нас, да се пръждосват, какво протестират. Прав им път, ще намерим други на тяхното място. Аман от самозабравили се никаквици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още