IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пусна разширения списък с фирмите, свързани със санкциите по "Магнитски"

Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти

19:02 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати. 

Разширеният списък включва юридически лица, попадащи в обхвата на т. 1, буква „а“ от РМС №441, а именно: „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“. 

Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441. Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти. След проверки, които са в процес на извършване, той ще бъде допълнен с лица по т. 1, буква „а“, както и с такива по и т.1, буква „б“ от решението, а именно: „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“. 

Припомняме, че  чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите САЩ наложиха санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Държавният департамент на САЩ обяви и петима за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ Върховната касациона прокуратура (ВКП) се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още