Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата образува 6 преписки за санкционираните от САЩ лица

Все още няма яснота дали ще има последици за българските активи на санкционираните, каза министърът на финансите Асен Василев

Прокуратурата образува 6 преписки за санкционираните от САЩ лица

Говорителят на главният прокурор Сийска Милева. Снимка: БГНЕС

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ Върховната касациона прокуратура (ВКП) се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица. Това каза говорителят на главният прокурор Сийка Милева, предаде БГНЕС.

Вчера прокуратурата обяви, че ще разследва всички санкционирани от САЩ лица.

Говорителят на главният прокурор днес припомни, че с позицията си от четвъртък прокуратурата на Република България напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, в частност на корупция, изпирането на пари и организираната престъпност. 

В сряда САЩ въведе широки антикорупционни санкции срещу известни влиятелни българи и над 60 организации. Сред тях са Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България.

По отношение на обвиняемия Божков Милева обясни, че освен 18 обвинения за различни престъпления са налице и няколко разследвания в Специализирана прокуратура с различен предмет на дейност. „Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, тя ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура”, каза Милева.

Говорителят посочи, че по отношение на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов Окръжна прокуратура Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата в момента се намират в съдебна фаза.

Още по темата

Милева отбеляза, че голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на МФ на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата на България и събраните от нея доказателства, част от които вече са представени в съда.

„Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно, или не, защото презумцията за невинност е основен принцип на всяка демократична държава”, заяви Милева.

По отношение на Делян Пеевски тя каза, че през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. „Предстои същите да бъдат анализирани”, заяви тя.

Милева посочи, че както по отношение на Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, така и по отношение на Илко Желязков ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на МФ на САЩ данни.„В случай, че се констатират данни за извършени престъпление, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетеността на прокуратурата. В тази връзка прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация”, заяви Милева.

Все още няма яснота дали ще има последици за българските активи на санкционираните от САЩ бизнесмени и длъжностни лица, обяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев по-рано днес.

Активи на шестимата души бяха запорирани заради обвинения в корупция по закона „Магнитски“.

„Както знаете, в България няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация, очаквайте включване по-късно днес“, посочи финансовият министър.

По повод скандала с подслушванията Милева обяви, че не са подслушвани лица и политически лидери, имащи отношение към предходните избори за 45-о Народно събрание. Тя обясни, че е образувано производство, което е възложено за разследване от Националната следствена служба.

„Разпитани са 11 свидетели. От получените до момента отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към изборите и 45-ото НС“, заяви тя.

Милева добави още, че с оглед на разпространената информация по делото за конкретни лица е сезирано Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), от което е поискана информация дали са подслушвани лица в нарушение на закона, и подчерта, че бюрото е независим орган.

„Очакваме резултатите от проверката с оглед предприемане на последващи действия“, обяви тя.

Говорителят на главния прокурор заяви, че разгласяването на държавна тайна е престъпление и също така поясни, че използването на СРС се разрешава от съдия и длъжностни лица, посочени в закона. Тя осъди разпространението на фалшиви новини и опитите прокуратурата да бъде въвлечена в предизборната кампания.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията