Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МРРБ си връща авансово платени от "Автомагистрали" пари за пътно строителство

Освободеният изпълнителен директор на държавното дружество Стоян Беличев отказва да напусне до вписването на новия борд в Търговския регистър

МРРБ си връща авансово платени от "Автомагистрали" пари за пътно строителство

Снимка: АПИ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които са платени авансово от държавната компания „Автомагистрали“ за строителството на пътища.

Става дума за средства, които според министерството „са безпричинно подарени“ на избрани фирми. То ще изиска и пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство.

Това става ясно от отворено писмо на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова до изпълнителния директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев.

Припомняме, че на 8 юни ръководството на държавното дружество беше освободено от служебния регионален министър след констатираните в доклад на Сметната палата и при извършена проверка от МРРБ нередности и нецелесъобразно разходване на публичен ресурс.

Досегашният ръководител на „Автомагистрали“ Стоян Беличев обаче отказва да освободи поста си с мотива, че назначеният от Комитова нов борд на дружеството все още не е вписан в Търговския регистър.

В отворено писмо до регионалния министър от вчера Беличев предупреждава, че забраната за извършване на каквито и да е плащания ще доведе до тежки последици за „Автомагистрали“. „По този начин вие на практика блокирате изцяло търговската дейност на дружеството за неопределен период и предизвиквате несигурност в контрагентите, която поставя под съмнение бъдещите отношения между тях и „Автомагистрали“, се казва в писмото на Беличев.

Още по темата
Според него спирането на плащанията ще доведе до невъзможност за изпълнение на сключените от дружеството договори, включително и тези по обществени поръчки, по които то има задължения да извършва текущ ремонт и поддържане на автомагистралите

„Дружеството ще бъде в невъзможност за заплащане в срок на дейности, предмет на договорни отношения, чието просрочване ще доведе до санкции и заплащане на огромни по размер неустойки“, пише още Беличев.

Комитова припомня от своя страна, че при извършената проверка от ведомството ѝ е било установено, че „Автомагистрали“ е платила авансово 1,8 млрд. лв. за построяване на магистрала „Хемус“, без да защити държавния интерес. „Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма...“, отбелязва Комитова. И допълва, че са установени нередности за 220 млн. лв. и по укрепване на несъществуващи свлачища.

Тя приканва Беличев да кандидатства за директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) след откриването на конкурс за длъжността, „в случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали“, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти“.

„Дотогава считам за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите“, пише Комитова.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Български тълковен речник: ГЕРБер - лъжец, крадец, измамник ...

Още от Икономика и политика
Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?