Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Н. Кискинов: По-ниските цени на енергията са тенденция за региона

Възобновяемите енергийни източници продължават да имат важна роля на пазара, смята юристът

Н. Кискинов: По-ниските цени на енергията са тенденция за региона

Снимка: Pixabay

Енергийният пазар у нас е добър от гледна точка на предлагането и търсенето. Фундаментално има подкрепа на цените. Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът посочи, че на независимата борса у нас цените на пиковата енергия се понижават от около 100-115 евро за мегаватчас до между 90 и 100 лева за магаватчас.

“Цените за базовата енергия са между 80 и 85 лева за мегаватчас”, отбеляза юристът, като обясни, че по-ниските цени са регионален тренд.

По думите на Кискинов фактът, че огромна част от служителите на компаниите работят дистанционно създава интересни тенденции, тъй като голяма част от електроенергията за бизнес сгради е пренасочена към битовите клиенти.

“Тенденцията е интересна, но не може да се отчете. Обективните данни са, че с между 3 и 5% е по-ниско индустриалното потребление”, коментира гостът.

Той посочи, че възобновяемите енергийни източници продължават да имат важна роля на пазара, генерирайки между 10 и 12 хиляди мегаватчаса дневно.

“Исторически имаме нужда от тази енергия. В момента, в който участието им падне, цените се увеличават”, коментира гостът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
COVID ефект - заетите в България вече са под 3,1 милиона