IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 32 млн. лв. са изплатени през 2019 г. за хуманно отношение към свинете

Част от помощта за стопаните обаче бе намалена, защото заради разпространението на Африканската чума по свинете много животни бяха умъртвени

13:27 | 24.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от 32 млн. лв. са изплатени за хуманно отношение към свинете през 2019 г. Това става ясно от отговор на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева на въпрос от народния представител от БСП проф. Светла Бъчварова.

От справката става ясно, че изплатените за миналата година средства по държавната помощ „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” са разпределени по направления, както следва: свине-майки – 4,609 млн. лв.; прасета за угояване – І транш – 9,195 млн. лв. с коефициент на редукция 0,5; прасета за угояване – ІІ транш – 9,394 млн. лв. с коефициент на редукция 0,5; прасета за угояване – ІІІ транш – 8,818 млн. лв с коефициент на редукция 0,5.

Общият утвърден ресурс от ДФ „Земеделие” за държавната помощ по тази линия за 2019 г е в размер на 33 млн. лв.

От отговора става ясно още, че третият транш по помощта за хуманно отношение към свинете е редуциран заради разпространението на Африканската чума по свинете и факта, че една част от наличните животни в индустриалните стопанства с обявено огнище на заболяването са били умъртвени по хуманен начин. 

Танева уточнява, че изплащането на средствата по помощта се извършва веднъж годишно – еднократно или на траншове, в зависимост от категорията животни – за свинете-майки еднократно на 100% и за прасетата за угояване на 3 транша, съобразно коефициента на редукция.

„Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” се предоставя на едно стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните, поети най-малко за 5 години. Мерките, включени в схемата за подпомагане, са осигуряване на свободна подова площ над задължителния стандарт, осигуряване на изкуствено осветление за минимум 11 часа, използване на фуражи, съдържащи най-много 2,5 мг/кг диоксиниваленол.

Танева уверява, че са взети предвид всички допълнителни биомерки за обектите и са направени нови промени в указанията за прилагане на помощта, така че повече стопани да могат да се възползват. Предстои ръководството на ДФ „Земеделие“ да утвърди новите правила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още