Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над една пета от хората у нас са на възраст над 65 години

За десет години делът им е нараснал с 3,1%, сочат данни на Евростат

Над една пета от хората у нас са на възраст над 65 години

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

България е сред страните в Европейския съюз с най-застаряващо население, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2020 г. 21,6% от населението на страната ни е било на възраст от 65 години нагоре - повече от средното равнище в ЕС от 20,6%. За десет години делът на възрастните хора в общото население на България е нараснал с 3,1 процентни пункта, показват данните на европейската статистическа служба.

Още по темата
Италия е страната с най-висок дял на възрастните в общото население от 23,2% през 2020 г., следвана от Гърция и Финландия с по 22,3%, Португалия с 22,1%, Германия с 21,8% и България. На обратния полюс са Ирландия с 14,4% и Люксембург с 14,5%.

На регионално ниво най-високите дялове на възрастни хора са отчетени в Кемниц, Германия, с 29,3%, следвана от Лигурия в Италия с 28,7%, Епир в Гърция с 27,3%, Лимузен във Франция с 27,1% и Саксония-Анхалт в Германия с 27%.

У нас делът на възрастното население е най-висок в северозападната и северната централна област – съответно 26,5% и 24,4%, а най-нисък е в Югозападна България – 19,4%.

На ниво ЕС най-нисък дял на хората от 65 години нагоре е отчетен в две отвъдморски области на Франция – Майот с 2,7% и Френска Гвиана с 6,1%, както и в испанската автономна област Мелиля с 11,1%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Защо Варна става пример за интелигентен туризъм?