IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наградиха победителите в конкурса "Икономика на светло" за 2014 г.

Конкурсът се провежда за втора поредна година

16:19 | 23.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: АИКБ</em></p>

Снимка: АИКБ

Инициативата на Националната агенция за приходите (НАП) за безплатни персонални идентификационни кодове (ПИК), с които да се подават онлайн данъчни декларации, беше отличена в националния конкурс „Икономика на светло“ за 2014 г., съобщиха организаторите.

„Държавните институции ще продължат да работят с всички, които търсят начини за ограничаване на неформалната икономика“, заяви на церемонията по връчване на наградите снощи вицепремиерът Ивайло Калфин.

Наградата на НАП беше в категорията за административна практика, която  подобрява бизнес средата. В тази категория бяха номинирани още и Министерството на здравеопазването - за предприети реформи в здравеопазването и Министерството на финансите - за механизма за обратно начисляване на ДДС при търговия със зърно. За последната практика вчера финансовият министър Владислав Горанов отчете, че е довела до 207 млн. лв. повече приходи в бюджета през 2014 г.

При номинациите за личност или организация, допринесла за ограничаване на сивия сектор, наградата взе проф. д-р Стефан Петранов, ръководител на екипа за създаване на Композитен индекс „Икономика на светло” и участник в редица други изследвания на неформалната икономика. Останалите номинирани бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров за участие при изготвянето на препоръка на Международната организация на труда за формализиране на неформалната икономика и Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Призът за журналист или медия, допринесли за създаване на нетърпимост към неформалната икономика, отиде при разследващите журналисти Васил Иванов и Марин Николов. Номинации в тази категория получиха bTV - за разследващи репортажи, осветлили създаването на „офшорни” компании, както и вестник „Капитал“ - за обективно отразяване на сиви практики.

Победителите в трите категории бяха излъчени чрез тайно гласуване на 100-членно жури. Конкурсът се провежда за втора поредна година. Негови организатори са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Национален център „Икономика на светло”. Номинациите за конкурса бяха определени чрез отворена обществена анкета през месеците април и май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още