Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Народното събрание удължи срока на извънредното положение в страната до 13 май

На първо четене в пленарна зала мина и актуализацията на бюджета

Народното събрание удължи срока на извънредното положение в страната до 13 май

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Извънредното положение, в което се намираме от 13 март, и строгите мерки за спирането на разпространението на коронавируса ще продължат до 13 май. Това решиха депутатите на първо четене, информира Dnes.bg.

От БСП и Обединените патриоти поискаха извънредното положение да продължи до края на април, а не до 13 май, но мнозинството не се съгласи с тях.

По време на извънредното си заседание днес депутатите приеха на първо четене и актуализацията на бюджета, поискана от правителството.

БСП се противопостави на искането. Според председателя на партията Корнелия Нинова Нинова актуализацията е признание на кабинета за провал. Освен това, по думите и, е и празен чек за политическото оцеляване на премиера Бойко Борисов.

Според нея актуализацията на бюджета трябва да реши проблемите в резултат на кризата, но трябва да се знае и какво е настоящето финансово състояние на страната. Тя цитира финансовия министър Владислав Горанов, който през февруари каза, че има излишък от 1, 5 милиарда лева в хазната.

„На 18 март Борисов каза, че от излишък в края на февруари бюджетът вече е на дефицит от 3,5 млрд лева. 5 милиарда просто изчезнаха и питаме къде са, защото ги няма“, каза тя.

Горанов пък отсече, че държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност, а във валутен борд ние нямаме друг сценарий. Той увери, че увеличаването на лимита на държавния дълг е нужен за фискален буфер при евентуално задълбочаване на кризата и нито един лев няма да бъде изхарчен като допълнителен разход от бюджета, без това да бъде гласувано от Народното събрание.

"Моята роля като член на правителството и като финансов министър е да гарантирам държавата, че ще продължи да функционира, независимо колко време ще продължи тази криза. Ние сме във валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация", заяви финансовият министър.

Той посочи, че това, което го е накарало да предложи актуализация на бюджета, е свързано с първоначалните решения, по-голямата част от които вече са били взети.

Парламентът гласува на първо четене и промени в Закона за енергетиката, с които се регламентират правилата и сроковете за това как ще става връщането на сумите по договори, сключени между обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД и неговите клиенти. Поправките се налагат, за да влезе в сила договореното на 5 август 2019 г. между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40% на цената на доставяния за България газ.

Промените предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега, както и да утвърждава цените на природния газ всеки месец от първо число в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром" и "Булгаргаз".

По време на заседанието си днес депутатите промениха на първо четене и Закона за извънредното положение.

Според приетите поправки лицата на висши публични длъжности ще могат да подават имуществените си декларации пред антикорупционната комисия вместо до 15 май, в срок до един месец след края на извънредното положение.

Освен това се предвижда държавните и местните органи да могат да заседават от разстояние, като се осигури пряко и виртуално участие на техните членове по време на извънредното положение. Същото ще важи и за комисии, фондове и съдилища.
 

По статията работиха: Радостина Ивчева, автор Екип на Dnes.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
2
 
11
Mavi Goz до: Shadow1
преди 2 месеца
Споко, в България нищо не може да се случи без благословия от Метрополията... ;) Нали знаеш, че няма протести, постигнали нещо, ако не са подкрепени от едни посолства? А ако са подкрепени, значи, че народът е умен и това е прайлната линия и чекаме прайлната промяна... ;) :lol:
... или викаш, може баш сега да не им е точно до нас... :lol:
3
 
1
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ау норден съд вече скандрат, защото народа е много умен и справедлив сигурно... Народът като цяло е доста зле, неориентиран, не знае какво иска, не знае как да го постигне но го иска веднага, звучи ли ви познато? Така че не мерси, предпочитам си корумпираното не особенно ладърно управление в момента пред масовите безредици и протести, не мисля че нещо добро може да излезе от тях.
1
 
4
 
9
Бидонойл до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Досега от вас не съм видял никакъв план за справяне с кризата. Само критики към властта и каруцарски обиди. Опитайте за разнообразие да предложите нещо по-добро.
1
 
3
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Я, някакви слабоуми отдолу пак са се напъвали да се самонадъхват, за народни съдилища си плещят...
Я кажете, таварищи, сега вируса проблем ли е или е измислен?
И ако е измислен, как така вашия идол Джуджето наложи същите мерки в Расийка?
3
 
4
 
7
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ПреЦЕдентчето Десо Радев показва истинската си същност - несъстоятелно човече, дребна душица и марионетка. Президентите са хората, които трябва да сплотят и дадат надежда на народа в кризи, а това..недоразумение пак плюе!
Няма да получи втори мандат, отвратително същество.

Още от Икономика и политика
41 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие