Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нарушава ли правата на гражданите новата система за преминаване на границата?

По неясна причина държавата се заема точно сега да изпълнява мерки от 2017 г., твърди адвокат

Нарушава ли правата на гражданите новата система за преминаване на границата?

Снимка: БГНЕС

Специалната система по граничните пунктове, която проверява за неплатени глоби към пътна полиция вече работи. Преминаването става след плащане на актовете и фишовете. Шофьорите с фишове ще бъдат отбивани встрани и ще имат два часа да платят чрез ПОС терминал. В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение. 

Новата система разгневи много шофьори и провокира сериозен обществен отзвук. Според адвокат Росен Димитров обаче тя не е нова. „Тези административни мерки са в сила от 2017 година, но по някаква неясна причина държавата се заема да ги изпълнява точно в момента", коментира той пред БНР. Той изрази недоумение защо чак сега бившият омбудсман Мая Манолова вижда проблем в тези административни мерки, а не ги е обявила в противоконституционни, когато е имала правомощия да направи това. Адв. Димитров определи като популизъм писмото на Манолова до министъра на вътрешните работи. 

Юристът обясни, че има голяма разлика между това дали на границата се връчва наказателно постановление или фиш за нарушение, или на границата водачът е спрян за неплатена глоба до заплащането ѝ. 

Още по темата

"Принудителните административни мерки ще бъдат прилагани само по отношение на граждани, които имат вече връчено наказателно постановление и електронен фиш, т.е. те знаят, че дължат глоби към държавата, а не са ги заплатили. А за гражданите, които са били засечени от мобилна камера, но не знаят за това, на тях ще им бъдат връчени електронните фишове, от който момент те ще имат право да ги обжалват. Т.е. техните права не са нарушени с връчването на тези фишове", обясни посочи Димитров. Според него, ако заради неплатена глоба бъде отнета временно книжката на шофьор, за да бъде принуден да я заплати, това е "твърде мека санкция в сравнение с прилаганите в останалите държави по света". По думите му недоволни от системата са предимно недобросъвестни водачи, които знаят, че извършват нарушения по пътищата, но не желаят да си заплатят глобите.

Припомняме, че проблемът със системата се появи, тъй огромен дял от хората всъщност не знаят за това, че са направили нарушение, просто защото не са били уведомени. Проблемът същесвува от години, но досега казусът „седеше“ на гишетата в КАТ за подновяване на книжки – отиваш да си смениш изтичащото свидетелство за управление на МПС и тогава разбираш, че имаш глоби от преди няколко години, на които дори тече наказателна лихва.

Желанието на КАТ да събират дължимите глоби за нарушенията на пътя е съвсем резонен, но дали граничните пунктове са мястото за това? Наскоро стана ясно, че за последните 4 години и Националната агенция за приходите (НАП) е събрала принудително едва 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата.  в момента се подготвят промени в Закона за движение по пътищата, а текстовете са качени за обществено обсъждане.

Най-съществената промяна е, че за всички нарушения вече ще се издават фишове, а не актове. Целта е по-лесно налагане на санкции на нарушителите на правилата за движение и намаляване на възможностите наказанията да се избегнат заради изтичане на давност, посочват вносителите в мотивите си. Към този текст върви обаче и друг, според който фишовете ще се считат за връчени и когато нарушитялят не е открит. Въвежда се и опция и за електронно връчване по имейл. Регламентират се и правилата за съобщаване, когато нарушителят не е открит на своя адрес. Съобщаването може да бъде осъществено чрез поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната структура за поне 7-дневен срок, след изтичането на който фишът се смята за връчен.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Мега-смеховиря :) Колко хубаво, че разкарах БГ книжката вече и си карам с немска, могат само да го духат хахахахаха!
3
 
3
 
3
преди 3 месеца
ае какви нарушени "права" тука в тая къща ?! А некой кат не си плаща глобите и е заплаха за ората по пътищата кво той не нарушава нищо ли ко ? Да плащат eбaх ги в гъзот .... и аз плащам, тва е положението ... не мое караш на неква улица с две платна наречена "магистрала Тракия" и то с 250км/ч щот има бая такива пациенти .... у Афстрийско има места дет магистралата е със 5 платна и па ограничението е 130км , кой кара по бързо щрак снимка с усмивка и плащен зи, нема нема, ош преди да е напуснал границата, а тия чааак кат искаш да напускаш и то с кола е ако напускат с параход или самолед тагай ко пак ли нема плащат ?? ....
0
 
6
 
2
преди 3 месеца
Най-първо КАТ да си оправят страницата, за да може лесно всеки да си проверява дереджето с глобите. Сега базата данни e-uslugi.mvr.bg не е пълна, фирмите нямат възможност да проверяват какво е при тях. За гражданите информацията също не е пълна, често фишовете не фигугират при проверка, а се откриват на гише. Все пак 2020 година сме, трябва да имат приложение в Андроид даже, като те щракне камерата, на другия ден да ти пищи, че си изгорял и да ти тече 7 дневния ден за 30 процентовата промоция. Само желание да имат могат да съкратят една трета от бюрократичната машина /тия вечно сърдити каки в КАТ/ и да направят обслужването 3 пъти по-бързо!
1
 
5
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
21-ви век и не ползваме технологични решения за връчване на актове и фишове. Вече съм оптимист, че Мъск ще стигне до Марс преди нас :)))

Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото