IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всякакви наказания за нарушенията по пътищата ще се налагат само с фишове

Свидетелство за управление на превозно средство ще се отнема и за неплатена "Гражданска отговорност", според предложения за законодателни промени

14:46 | 22.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

За всички нарушения при движението по пътищата ще се съставя фиш вместо акт. Това предвиждат предложения за промени в Закона за движението по пътищата, внесени от Държавна агенция „Безопасност при движението по пътищата“, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации.

Крайният срок за внасяне на становища по текстовете е 22 юни.

Целта е по-лесно налагане на санкции на нарушителите на правилата за движение и намаляване на възможностите наказанията да се избегнат заради изтичане на давност, посочват вносителите в мотивите си.

С фиш, съставен от Пътна полиция, ще се налагат глоби и имуществени санкции, както и ще може да се отнема шофьорската книжка в определените от закона случаи, както и контролни точки за нарушения. Свидетелство за управление ще се отнема и в случай не неплатена застраховка „Гражданска отговорност“.

Въвежда се и по-висока глоба при отказ на водач да му бъде направен тест за алкохол и наркотици - лишаване от право да управлява превозно средство 3 години и глоба до 3 хил. лева. В момента периодът е 2 години, а глобата е 2 хил. лева.

Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14-дневен срок от неговото връчване чрез органа, който го е издал, пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението. 

Ако санкцията бъде платена в 14-дневен срок от връчването на фиша, глобата ще е в размер на 70% от наложената, предвиждат още промените. Обжалвани, но потвърдени от съда санкции, ще се изплащат в пълен размер, посочва се още в текстовете.

Административнонаказателното производство – бавно и неефективно

Административнонаказателното производство по Закона за административните нарушения и наказания е бавно и неефективно, защото протича през няколко основни етапа със задължителна последователност, обясняват вносителите на промените.

Първият етап обхваща установяване на нарушението и съставяне на акт за установяване на административно нарушение от определени в закона длъжностни лица. Въз основа на акта се издава наказателно постановление, с което се налага административното наказание от орган, който е различен от съставителя на акта.

През януари 2020 г. за обществено обсъждане и междуведомствено съгласуване бе представен проект за промени в по Закона за административните нарушения и наказания, в който се регламентира нов ред за връчване на актовете и наказателните постановления, припомнят от агенцията по пътна безопасност. Запазва се обаче двуетапното административнонаказателно производство, което не осигурява необходимата бързина и своевременност при осъществяването на административнонаказателната отговорност за нарушения на правилата за движение.

Според агенцията у редица нарушители, предимно извършващи многократни нарушения на правилата за движение, така се поражда чувство за безнаказаност, което води до увеличаване на пътнотранспортния травматизъм и неизпълнение на целите на законодателството – да опазва живота и здравето на участниците в движението по пътищата.

Съкратено производство

В мотивите се посочва, че с промените се въвежда едноетапност на административнонаказателното производството при нарушения по пътищата.

Фишовете, освен, че ще се съставят на място, може да се изпращат на нарушителите , с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез служители и длъжностни лица. Въвежда се и опция и за електронно връчване по имейл.

Регламентират се и правилата за съобщаване, когато нарушителят не е открит на своя адрес. Съобщаването може да бъде осъществено чрез поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната структура за поне 7-дневен срок, след изтичането на който фишът се смята за връчен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още