IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НКЖИ планира цялостен ремонт на гара Шумен

Предвижда се реновирането да започне най-късно в началото на 2015 г., а самият ремонт да продължи около година

14:39 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
НКЖИ планира цялостен ремонт на гара Шумен

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) планира цялостен ремонт на гара Шумен, окологаровото пространство, пероните и др., тъй като сега функциониращата гара е пусната в експлоатация през далечната 1943 г., а от тогава до сега са се правили само освежителни ремонти. 

"Гара Шумен е голяма важна гара в Северна България и от тази гледна точка е  недопустимо да остане в сегашния си вид". Около тази теза се обединиха по време на пресконференция на Областна Администрация Шумен инж. Пенчо Събев, ръководител на „Движението на влаковете и гаровата дейност“, в Горна Оряховица и инж. Златин Крумов,  зам. генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). 

Предвижда се да се направи цялостен ремонт на прозорците и вратите, но за сметка на това НКЖИ държи да се запази стилът на строителство, тъй като е много добър и интересен, заяви Събев.

"Нашите изисквания са новата гара да има топла чакалня, стая за майки и деца, стая за повиване на бебета и стая за социални работници“, допълни той. И подчерта, че гарата ще бъде наблюдавана посредством видеокамери. Планира се още изграждането на ефектно осветление, нови пешеходните алеи и подновяване на ландшафта.

"По пероните ще бъдат сложени информационни табла, които да информират всички българи и чужденци. Що се отнася до пешеходния подлез, той ще бъде снабден с 5 броя асансьора, които ще се движат на 2 нива. Това ще улесни движението на пътниците и ще им осигури лесен достъп до всички нива на гарата", добави още Събев.

НКЖИ очаква строителните дейности да започнат в края на годината или началото на следващата. "Първо трябва да се предложи проект за проектиране, след това той да бъде обсъден и одобрен и едва след това да бъдат предприети конкретни действия", обясни процедурата Събев. Той очаква самата сграда на гарата да бъде готова година след започване на строителството.

Нова гарова спирка ще бъде изградена и в село Мадара, стана още ясно по време на пресконференцията. Сега съществуващата гара се на намира на цели 3 км. от центъра на селото и е неудобна за жителите. Освен това те преминават през ЖП релсите, което застрашава живота им, заявиха представителите на НКЖИ. Бъдещата гара в селото ще бъде построена в центъра и ще замести изцяло старата, поясни Събев и добави, че все още се чака разрешение за започване на строителните дейности. 

"ЖП инфраструктурата на страната е разграден двор. Всеки краде, каквото поиска, а след това заплаща само стойността на откраднатата част. Само че щетите, които нанася тази кражба, са много по-големи. Ето защо трябва да се направят промени в самия закон (б. ред. Закон за железопътния транспорт)", коментираха още представителите на НКЖИ. „Невъзможно е да опазим над 300 гари и 400 спирки“, заявиха още те. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още