IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови критерии за университетските болници

Консултативен съвет към здравния министър ще одобрява лечебни заведения за учебни бази

11:24 | 23.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването предлага нови критерии, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да бъдат учебни бази. Проектът на Наредба за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти е публикуван за обществено обсъждане в рамките на месец.

Консултативен съвет към министъра на здравеопазването ще одобрява или ще отказва одобрение лечебно заведение да бъде учебна база, пише в документа.

Консултативният съвет ще се състои от 13 членове, а в състава му ще влизат трима представители на МЗ, двама представители на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, двама представители на НЗОК, двама представители на БЛС и по един представител на БЗС, БФС, БАПЗГ и на представителните организации за защита правата на пациентите. За председател на съвета се определя представител на МЗ, а за зам.-председател - представител БЛС.

Експертна комисия ще извършва на място проверката на съответствието на лечебното заведение с критериите и условията за извършване на тази дейност.

Сред условията лечебно заведение да бъде признато за център за обучение са клиниката/отделението да осъществява медицинска дейност от не по-малко от 12 месеца преди подаване на заявлението, да осъществява медицинска дейност от поне второ ниво на компетентност, не по-малко от 30% от преминалите болни да са със заболявания, лечението на които изисква второ и по-високо ниво на компетентност.

Използваемостта на леглата да не е по-малка от 70% през последните 12 месеца и да са извършени аутопсии на не по-малко от 50% от починалите в лечебното заведение пациенти. Трябва да е налице съвпадение на окончателна клинична с патологоанатомична диагноза (патохистологична) по основното заболяване поне в 80 % от случаите.

Необходимо е лечебното заведение или отделна негова медицинска структура да разполагат с учебната програма за провеждане на обучение на студенти и/или специализанти. Към лечебното заведение или отделна негова медицинска структура трябва да има интереси от страна на висше училище, удостоверени чрез наличие на договореност за обучение на една или повече от следните категории - студенти по медицина, дентална медицина и/или фармация; специализанти по специалности в системата на здравеопазването за лица с професионална квалификация „лекар“, „лекар по дентална медицина“ и/или „магистър-фармацевт“, студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, специализанти с професионална квалификация по медицинска професия от професионално направление „Здравни грижи“.

Лечебното заведение или отделна негова медицинска структура трябва да има възможност за изпълнение поне на 60% от продължителността в месеци и съдържанието на утвърдената учебна програма по съответната специалност.

Що се отнася до медицинската апаратура, изисква се през последните 5 години лечебното заведение да е закупило/придобило апаратура и/или оборудване, за целите на осъществяваната в него медицинска дейност.

Срокът за общественото обсъждане е един месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още