IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромен брой грешки при обработването на вота

Над 90% от протоколите от 23 РИК в София са сгрешени, подобна е ситуацията и в други райони, на места напрежението ескалира

09:38 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Опашка пред зала &quot;Арена Армеец&quot; - едно от местата в София, където се приемат протоколите от изборите. Снимка: БГНЕС</em></p>

Опашка пред зала "Арена Армеец" - едно от местата в София, където се приемат протоколите от изборите. Снимка: БГНЕС

Огромен брой грешки има при обработването на резултатите от провелите се вчера парламентарни избори – над 90% от протоколите от 23 РИК в София са сгрешени. Това става ясно от думите на Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София, на среднощен брифинг в зала "Арена Армеец". Тя обясни, цитирана от БНТ, че при разпределението на преференциите има доста грешки. Освен че трябва да се разпределят, те трябва и да се сумират, което допълнително усложнява процеса.

„Новост е разликата, която те трябва да направят. От общия брой преференции по кандидатски листи трябва да извади броят на преференции, за да получат числото без преференции. Това е новост в протокола, тъй като машинното и хартиеното гласуване се сумира и се обобщава в този протокол, но в същото време се вписва поотделно", обясни Полина Витанова и добави, че с напредването на времето процесът ще става по-бавен.

Валери Цолов, председател на 25 РИК-София, обясни, че положението при тях е аналогично - от 521 секции са обработени 350. „Имахме тежък работен изборен ден, с безброй много жалби, спирания, технически проблеми“, каза той по време на брифинга. 

Към 4 ч. 242 секционни комисии от 23 РИК бяха предали протоколите си, оставаха още 400. Приблизително толкова – около 250 комисии от 25 РИК, също бяха отчели гласовете си, което е половината от района.

Междувременно огромни опашки се извиха в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите, съобщава БГНЕС. Хората са чакали цяла нощ и по думите им с оглед на лошата организация ще продължат да чакат. Около 670 са секциите в морската столица, които трябва да бъдат обработени.

Проблеми има и с приемането и обработването в Стара Загора. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където се приемат изборните книжа на РИК-Стара Загора. Към 6 часа са приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии.

Изключително бавно се обработват и приемат изборните протоколи в Стара Загора заради масови грешки при попълването, обясни председателят на РИК- Стара Загора Теодора Крумова. И тук грешките са при изчисляването на преференциите.

Десетки секционни избирателни комисии чакат в автобуси на паркинга пред областната управа във Велико Търново, за да предадат изборните си книжа. В сградата чакат още 60 секции.

Бунт и напрежение има и в Горна Оряховица, където членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия. Оттам са направили прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда.

Едва 5 от 14-те общини в област Благоевград са преминали през приемането на протоколите в РИК, но няма напрежение и опашки от чакащи с изборните книжа, допълва още БГНЕС.

Тази сутрин продължава предаването на бюлетините. Вижте снимки от зала "Арена Армеец" в София в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още