IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освободиха шефа на ДАНС*

Димитър Георгиев ще бъде заменен на поста от Пламен Тончев, обяви служебният премиер Стефан Янев

11:38 | 26.05.21 г. 1
<p>
	<em><u>Снимка: БГНЕС</u></em></p>

Снимка: БГНЕС

Шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев ще бъде освободен, обяви служебният премиер Стефан Янев.

"Този председател накърни авторитета на службата с действията си", заяви Янев на брифинг след заседанието на Министерски съвет. Решението ще бъде предложено на президента Румен Радев.

Не е трудно да дефинираме основите на тези мотиви: с поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основания, че предприема политически мотивирани действия, допълни премиерът. 

За нов председател на ДАНС ще бъде предложен Пламен Тончев. Към момента премиерът отказа да каже дали ще бъдат сменени другите председатели на служби. Това ще стане ясно когато вземем решение, ще бъдете  информирани, каза Янев.

Припомняме,  че Димитър Георгиев беше един от шефовете на служби, които излезнаха в неплатен отпуск от началото на май до септември. След широк обществен отзвук на 19 май Георгиев и началникът на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов депозираха в министерския съвет заявление за прекратяване на отпуските.

Преди дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди информация, изнесена в медиите, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. Рашков заяви още, че получил информация, според която в ДАНС се унищожават материали. В момента тече проверка по казуса.

На 25 май от Специализирания наказателен съд обявиха, че не са издавали разрешение за подслушване на служебния премиер Стефан Янев и други лица, споменати в медиите.

Малко по-късно през деня Димитър Георгиев, видимо ядосан, коментира пред медии, че искането от страна на служебния кабинет да бъде отстранен от поста е защото през последните години ДАНС е разкрила шпионски мрежи на чужди разузнавания. „За мен обяснението да се стигне до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия“, посочи той.

По думите на Георгиев през целия си период, когато е бил председател на ДАНС, не е правил интервюта и не е коментирал нищо, тъй като водещият принцип за него в работата е бил да се даде възможност на контраразузнаването да работи по най-добрия начин с оглед опазването на националната сигурност.

Той посочи още, че е удовлетворен от работата си и смята, че колегите му са достойни за уважение и много добри професионалисти като служители на ДАНС.

Димитър Георгиев подчерта, че има едно основно притеснение. „Силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, като отнемането е преди две години, а този достъп не е обжалван", уточни той.

*Обновена към 14.18 часа с позицията на Димитър Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
по-добре да се "освободи" цялото ДАНС. Полза от него-йок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още