IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецсъдът не е издавал разрешение за подслушване на служебния премиер

Не са констатирани никакви нарушения в използването на специални разузнавателни средства, твърдят от ведомството

12:00 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за подслушване на служебния премиер Стефан Янев и други лица, споменати в медиите. Това става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

„По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от Специализираният наказателен съд не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите“, пише в съобщението. 

В него се посочва още, че дейността на съда по прилагане на Закона за специалните разузнавателни средства се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. „До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност. Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“, пише още в съобщението на съда.

Припомняме, че преди дни служебният министър-председател Стефан Янев потвърди пред БНТ, че е имало подслушване на опозиционни политици от страна на ДАТО и ДАНС. "По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е „да“. Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене“, изтъкна Янев на 21 май. В интервюто си тогава той подчерта, че проблемът с подслушванията е много сериозен, а категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда.

От ГЕРБ пък видяха в скандала с подслушването начин службите да бъдат атакувани от президента Румен Радев и служебния вътрешен министър Бойко Рашков, защото са „разкрили руската шпионска мрежа“. От партията настояват за разсекретяване на всички данни за подслушвания на политици, ако наистина има такива.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още