Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От днес регистрираните по ДДС трябва да издават касови бележки с QR код

НАП започва проверки за спазването на правилата, а нарушителите са заплашени от запечатване на търговски обекти и глоби до 10 хил. лв.

От днес регистрираните по ДДС трябва да издават касови бележки с QR код

Снимка: Pixabay

Новите правила за касовите апарати, засягащи търговците, които са регистрирани по ДДС и не използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), влизат в сила днес.

Юридическите лица без регистрация ще трябва да ги въведат до края на месец юни. А търговците, които използват софтуер за продажби - до края на септември. 

Още по темата

От днес всички търговци, регистрирани по ДДС, които и използват обикновени касови апарати, (без СУПТО) трябва да издават касова бележки с QR код. Издаваните фискални бонове могат да бъдат сканирани чрез мобилно приложение, разработено от Националната агенция за приходите (НАП), което веднага показва дали покупката е отчетена при данъчните. Ако не е отчетена, има възможност за сигнал до НАП.

Миналата седмица от Националната агенция за приходите предупредиха, че започват проверки за спазването на правилата, а нарушителите са заплашени от запечатване на търговски обекти и глоби до 10 хил. лв.

От днес трябваше да започне и издаване на новите касови бележки на бензиностанциите, които трябва да включват разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана, но стъпката бе отложена за 1 октомври.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16