Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От КНСБ очакват ръст на средната заплата с 12-15% догодина

Работодателските организации също декларираха възможност през 2019 г. да бъдат увеличени възнагражденията на работещите

От КНСБ очакват ръст на средната заплата с 12-15% догодина

Снимка: Pixabay

Очакваме двуцифрен ръст на средната работна заплата догодина с 12-15%. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров на брифинг в Министерски съвет след среща на синдикалните и работодателските организации при премиера Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус“.

„Моят прочит на днешната среща при премиера е, че това всъщност е опит икономически активното население с властта заедно да се опитат да погледнат какво трябва да бъде направено през следващата година. И да се адресират най-тежките проблеми, които хората поставят. Факт е, че има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде продължена, затвърдена и гарантирана през следващата година“, каза Димитров.

От КНСБ отбелязаха още, че над 78% от работещите са в частния сектор, така че добрите новини от бюджета за увеличението на доходите касаят 1/6 от работещите. 

Още по темата

„От тази гледна точка подчертах, че двуцифреният ръст на средната работна заплата – 12-15% за следващата година, по наши разчети, би трябвало да даде отговор на два въпроса – доколко справедливо разпределяме допълнителния растеж на БВП, който очакваме следващата година, и как реагираме на растящите цени на основни стоки и услуги. Това иска българският работник да чуе и смятам, че посланието е общо – до фирмите и предприятията да достигне не само посланието, но и реалната договореност за по-високи заплати“, коментира Димитров.

По думите му на срещата при премиера е коментиран и проблемът с липсата на кадри на пазара на труда.

„Това е една инициатива, която ние сложихме на масата преди време – заедно с бизнеса и правителството да потърсим начин как трайно да привлечем няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят в момента в Молдова и Украйна.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че съществените въпроси не трябва да се коментират само от политическите партии, а във формат тристранно сътрудничество. Той обаче напомни, цитиран от БТА, че политиката по доходите обхваща над 3 млн. души, от които само половин милион са заетите в публичния сектор, за повишението на чиито заплати има ангажимент държавата, а останалите не се определят от нея. 

Още по темата

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочи, че също очаква двуцифрен ръст на средната работна заплата. По думите му заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще растат значително. „Ще растат заплатите на специалистите, на хората, които искат да работят, на тези, които имат необходимите знания и умения. И продължаваме да считаме, че основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. Затова ще продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри“, каза Домусчиев.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че Палатата не е привърженик на изразяването на определени позиции чрез протести, защото те трябва да бъдат добре аргументирани. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България