Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отпускат още 80 млн. лв. за заетост на трайно безработни и неквалифицирани

Държавата дава възможност с финансовата подкрепа на местния работодател или на местната власт да включи безработните в различни активности

Отпускат още 80 млн. лв. за заетост на трайно безработни и неквалифицирани

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нови 80 млн. лева отделя правителството за справяне с безработицата в България. Парите ще се насочват към трайно безработни и неквалифицирани хора. Това каза заместник-социалният министър Зорница Русинова по БНТ.

Средствата са одобрени вчера на заседание на комитета за наблюдение със съгласието на ЕК, на социалните партньори, на неправителствените организации.

Целта е така да се активира скритият резерв, от който българската икономика се нуждае, посочи Русинова.

Финансовият ресурс на практика продължава програма "Работа", която стартира с национални средства през септември т. г. Тя е насочена към хора, които са трайно безработни - без образование, без квалификация. В момента това са около 97 хиляди души, които са регистрирани в бюрата по труда.

Средствата ще са насочени предимно към общините с безработицата над средното за страната, каза тя.

Идеята е безработните да бъдат наемани за различни общественополезни дейности – строителство, подпомагане на общински дейности. 

Още по темата

Различното сега е, че държавата дава възможност с финансовата подкрепа на местния работодател или на местната власт да включи безработните в различни активности и преминаването през различен вид работа ще им даде различен вид умения. Така и работодателите, и хората ще могат да преценят коя работа е подходяща за тях.

Русинова призна, че механизмът на програмите, които се прилагаха сега, е бил неефективен. Той предвиждаше финансово подпомагане на работодатели за определен период време при наемане на безработни.

Целите, които се гонят сега, са създаване у безработните на трудови навици, баланс между заетост и обучение, придобиване на социални умения, професионални компетентности и други.

На всеки десет души ще има наставник, който ще е всъщност един от безработните, обясни заместник-министърът на труда.

В България предизвикателствата вече са по-скоро гладът за кадри, квалификацията на хората, които трябва да вземат местата си в различните фирми и компании, както и темата за младежите и трайно безработните, отчете Зорница Русинова.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Качеството на човешкия капитал привлича израелския бизнес на Балканите