Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пациенти с леки симптоми на COVID ще получават безплатни лекарства

Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус

Пациенти с леки симптоми на COVID ще получават безплатни лекарства

Снимка: Bloomberg 

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства.

Също така ще има възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия.

Още по темата

Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. 

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

В списъка с безплатни лекарства са включени:

· Cefuroxime

· Azithromycin

· Levofloxacin

· Enoxaparin

· Nadroparin

· Bromhexine

· Budesonide - Inhalation powder

· Dexamethasone

· Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и медицинските центрове, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 хил. лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Припомняме, че инициативата за разкриване на COVID зони на здравния министър Стойчо Кацаров е част от концепцията да започне изцяло амбулаторно лечение на пациенти с коронавирус.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 1 месец
На коневръза..
2
 
1
 
1
преди 1 месец
хихи ... как елегантно антиваксърите започват да ги изключват от болничната помощ ... :))) ... много добре се развиват нещата ... да се оправят по домашно му . ако нещо се влошите и имате задух така повечко , някаква безпопмощност и меланхолия ви сполети в самолечението , разпечатайте си сентенцията на дарвин/мангъров - сухите съчки ще изгорят ... :))) ... и си я залепете на тавана , да си я четете ...

Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати