Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът разреши на кабинета да преговаря със САЩ за F-16

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

Парламентът разреши на кабинета да преговаря със САЩ за F-16

Снимка: Ройтерс

Депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили.

"За" даването на мандат бяха общо 130 депутати /ГЕРБ, ДПС - 23, 11 от ПГ"Обединени патриоти" и двама независими/. Против бяха 84 депутати - 66 от БСП , четирима от "Воля" и 14 от ОП. Нямаше въздържали се.

Така решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО, а БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против.

Сега премиерът ще трябва да сформира преговорен екип от четирима министри, които да преговарят с американската страна.

С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания. На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане. Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период. 

Още по темата

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново, но реално парламентът днес развърза ръцете на кабинета.

Военният министър Красимир Каракачанов нападна противниците на сключването на сделката като от своя страна ги обвини, че говорят неистини и спекулират.

"От 2004 г. се говори за модернизация на армията и все нещо се случва, сега се говори защо бил единият, защо бил другият, но това няма никакво значение, както се казваше едно време във филмите - дали бил шведски или съветски няма значение, важното е да е добър", коментира той.

Каракачанов каза, че за него като министър е важно армията ни да е въоръжена с най – новото, качественото и добро оръжие. "Ако купим F-16 ние ще имаме най-модерното оръжие на Балканите", настоя военният министър. По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката.

Lockheed Martin приветства решението на българския парламент за започване на преговори за закупуването на изтребители F-16 Блок 70. Те отговарят напълно на отбранителните нужди на България и на НАТО и военновъздушните сили на страната ще придобият най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с глобалния технологичен лидер Lockheed Martin“, се казва в изявление на американската компания след вота.

„Ще продължим да подкрепяме правителството на САЩ и нашите нови български партньори по време на преговорите по договора“, коментира Джeймс Робинсън, директор Международно бизнес развитие на F-16 в Lockheed Martin.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
3
 
0
 
21
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Всякакви участия на Българските ВВС извън страната с 8 самолета е напълно невъзможна. Дори в САЩ дела на летящите Ф-16 е около 75%, останалите минават различни регламентирани технически процедури по подръжка. Тоест от 8 самолета по всяко време ще имаме 6 летящи, от тях 2 са на 24/7 дежурство по Еър Полисинг. Остават 4 с които трябва да се подържа подготовка на 30 летци, което е минималния брой ако спазваме трудовото законодателство в България за непрекъснат Еър Полисинг 365 дни в година. Всеки от тези пилоти трябва да прави по поне 100 часа годишно, за да подържат техника на безопасност пилотиране, НАТО стандарта е 180 часа, но с нашия военен бюджет е пълна фантастика. И да самолети ни трябват, дори закъсняха, ПВО не може да свърши някой определени задачи, примерно граждански самолети се отклонява от курса да речем на ЕлАл и лети в посока АЕЦ. С ПВО можем да го свалим, а ако после се окаже, че не е отвлечен от терористи и просто е объркал курса и сме убили 300 невинни човека?!? Офертата за Ф-16 не включва всички разходи(също като тази на СААБ), но все пак
разликата между двете ще бъде доста над 500 млн лева. Защо избираме по-скъпото, като и на двата самолета няма да използваме пълните възможности, поради липса на финансиране, само ББ и ЦЦ знаят.
17
 
10
 
20
ABBA до: Sokratus
преди 5 месеца
"А защо не F-35!?!
Цената му ще бъде $80млн през 2021 без въоръжение. А F-16 който договаряме сега ще бъде €105млн с въоръжание и обучение!
Имаме €35млн за обучение и въоръжание на F-35, за да стигнем цената на F-16!"
Тест за интелигентност.

"Друго си е да имаме самолет дето може да унищожи 20 самолета преди да унижат него!"
Te преди войната в Югославия всички мислеха за тия невидими самолети, но старите съветски ракети + старите съветски радари хич не помислиха тъй!

От милиардите по света, само милиони са наясно, че по-яки в рекламата и PR-a от янките няма!
3
 
11
 
19
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А защо не F-35!?!
Цената му ще бъде $80млн през 2021 без въоръжение. А F-16 който договаряме сега ще бъде €105млн с въоръжание и обучение!
Имаме €35млн за обучение и въоръжание на F-35, за да стигнем цената на F-16!
Друго си е да имаме самолет дето може да унищожи 20 самолета преди да унижат него!
;)
8
 
17
 
18
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Пхахахаа Настъпаха руските *** с тази сделка. Цвърченето им е музика за ушите на всеки патриот.
А музикалният хит на Дондуков 2 е "най ме боли кога пари трябва да връщам" :}}}}
14
 
5
 
17
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
....този парламент и това правителство ще си отиде да пролет. ....и изтребителите ще си останат на хартия така, както са си и сега , само на хартия!

Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите