Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Ганев: Големият въпрос сега е колко ще бъде бюджетният дефицит

Икономиката ще започне да се съвзема през 2022 г., твърди икономистът

Петър Ганев: Големият въпрос сега е колко ще бъде бюджетният дефицит

Снимка: Bloomberg

Големият въпрос в момента е колко ще бъде бюджетният дефицит за следващата година и в каква степен той е обоснован. Това обясни в ефира на БНТ Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Той добави, че трябва да бъде ясно в каква степен разликата между бюджетните приходи и разходи е за да се поемат последиците от пандемията, или целта е друга. Добре е да се изясни в каква степен е раздуването на разходи, обясни Ганев.

„В момента кесията е по-развързана и това е притеснително. Ако попаднем във вариант нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до голям проблем с дефицита“ предупреди икономистът.

Той обаче отбеляза, че към момента базовият сценарий със сигурност изглежда по-положителен, отколкото много икономисти си представяха. 

Още по темата

Ганев припомни, че според повечето финансови институции икономиката тази година ще се свие с около 4-5%. По думите му има 3 основни извода от прогнозите.

„Факт е, че не е толкова тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Второ - догодина няма да наваксаме всичко, на практика догонването ще стане може би към средата на 2022 г. И трето - това са прогнози на база, ако няма нова карантина и тежки ограничения на стопанската активност. Ако има такъв вариант, тогава вече всички тези прогнози за следващата година, се разпадат“, обясни икономистът.

По отношение на пазара на труда Ганев коментира, че в исторически план в момента нашият пазар на труда стои добре. По думите му проблемът е за хора, които вече са минали през бюрата по труда и обезщетението им изтича, и бъдат ударени от втора вълна, тъй като вече са изчерпали този механизъм.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
840 туроператора и турагенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лв.