IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ: Държавната помощ за бизнеса е овладяла безработицата у нас

Очаква се броят на подпомогнатите работодатели и лицата, чиято заетост ще бъде запазена, да е значително по-голям за периода юли - септември

11:41 | 09.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Мярката 60/40, с която държавата подпомага бизнеса финансово, за да съхрани работните места в коронакризата, е допринесла и продължава да има ефект за ограничаване на нарастването на безработицата у нас.

За периода март – юни е запазена заетостта на близо 172 хил. души и на над 105 хил. след това до септември. Това става ясно от анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), който прави обзор на основните резултати от изпълнението на мерките за запазване на заетостта на работниците и служителите от предприятия, засегнати от мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус.

Анализаторите посочват, че заради предприетите мерки за стабилизиране на пазара на труда коефициентът на безработица в България остава по-нисък от средния за Европейския съюз.

Данните на Евростат за хармонизирания коефициент на безработица показват, че въпреки отчетения спад на БВП от 10% през второто тримесечие на годината, през юли 2020 г. коефициентът на безработица в България е бил 4,4% при средно 7,9% за ЕС. В сравнение с март 2020 г. той е нараснал с 0,3 процентни пункта, докато средното за ЕС равнище – с 0,7 процентни пункта. Освен това, в сравнение с пиковия месец на пандемията – април 2020 г., коефициентът на безработица у нас намалява (той е бил 4,8% през април, 4,6% през май и 4,4% през юни), докато средно за ЕС е налице тенденция на увеличение (7,4% през април, 7,5% през май и 7,7% през юни). 

По предварителни данни към 29 септември 2020 г. по втория дизайн на мярката 60/40 са изплатени близо 135 млн. лв. на 3 115 работодатели и 105 227 работници и служители. За сравнение, за целия период на действие на първия вариант на мярката са изплатени около 185,9 млн. лв. на 8 976 работодатели за 171 655 работници и служители.

По отношение на териториалната концентрация на подкрепата, очаквано най-голям дял от финансовия ресурс е насочен към областите, в които има най-много работодатели и наети лица. Това са София, Пловдив, Бургас и Варна.

В анализа се отбелязва, че в обхвата на вече подпомогнатите работодатели са се включили предприятия с много голяма численост на персонала, най-вече от добивната и преработващата промишленост. Сред тях са големи работодатели с голям брой работници и служители, за които се получава подкрепа, в т.ч. „Арсенал“ АД и „Мини Марица-изток“ ЕАД от област Стара Загора, Идеал Стандарт – Видима ЕАД от област Габрово, Пашабахче България ЕАД и Шишеджам Аутомотив България ЕАД от област Търговище.

За много от подкрепените работодатели подкрепата от фонд „Безработица“ е била основен източник за финансиране на разходите за труд в условия на икономическа несигурност, обобщават от НОИ.

Над 53% от финансовия ресурс е концентриран в преработващата промишленост, а над 8 на сто – в добивната промишленост. Делът на средствата, изплатени към работодатели от хотелиерството и ресторантьорството, намалява, но значително се увеличава (от 11 на сто на 18,1 на сто) делът на работниците и служителите в този сектор, чиято заетост е запазена благодарение на мярката, посочва се още в анализа.

Що се отнася до размера на изплатените средства за един работник или служител, те са близо 1 083 лв. на едно лице по първия дизайн на схемата и 1 283 лв. по втория.

Прогнозата на НОИ е, че и броят на подпомогнатите работодатели, и броят на лицата, чиято заетост ще бъде запазена, ще е значително по-голям за периода юли, август и септември в сравнение с периода март – юни.

Припомняме, че при втория дизайн на мярката беше облекчен достъпът на работодателите до подкрепата за запазване на заетостта на работниците, както и беше увеличен размерът на компенсациите. От НОИ очакват също и че средствата за запазване на заетостта на едно лице ще са в по-голям размер.

Прогнозира се също, че поради икономическия спад по-голям брой предприятия ще отчетат намаление на приходите от дейността си в сравнение с месеците преди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още