IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска мярката 60/40 да е дългосрочна

Синдикати и работодатели са обединени, че схемата за запазване на заетостта трябва да бъде удължена

11:20 | 05.10.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Синдикати и работодатели са обединени в мнението си, че мярката 60/40 за запазване на заетостта е доказала, че работи и трябва да бъде удължена. Това стана ясно от изказванията на зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков и на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание днес, на което социалните партньори ще обсъдят проект за промени в правителственото постановление за мярката. Основните промени в постановлението за мярката 60/40 предвиждат срокът на действието ѝ да бъде удължен от 1-ви октомври до 31-ви декември.

Освен това средства за запазването на заетостта при облекчените условия, определени вече за хотелиерството и ресторантьорството с новия дизайн на мярката, действащ досега, ще могат да се изплащат и за икономическа дейност „транспорт“ - по-специално за т. нар. „случаен превоз" в туризма. Средствата за запазване на заетостта ще се изчисляват в размер 60% от осигурителния доход за август 2020 г. Прецизира се начинът за определяне на средствата, като това ще става на база на среднодневен осигурителен доход. 

Промените влизат в сила от 1 октомври. Заявленията, подадени преди тази дата, ще се разглеждат и финансират по досегашния ред. 

„Мярката 60/40 със сигурност ще помогне и сега, след като е доказала, че работи“, посочи  президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. Той припомни, че към момента тя е запазила около 300 000 работни места. Той очаква да се разшири обхватът на дейностите, които попадат в тази мярка и срокът, в който тя ще бъде реализирана.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков обясни, че ще подкрепят промените. От камаратапредлагат дългосрочен характер за този вид подкрепа. В БСК са пъстъпили доста предложения 60/40 да има траен характер, ясно установен във времето, и са предложени конкретни нормативни текстове, обясни той.

Що се отнася до това дали мярката ще изсветли част от икономиката, Бранков посочи, че това предстои тепърва да се види. А Манолов смята, че не може да се очакват някакви драматични резултати за изсветляване на икономиката от тази схема.

Според прогноза на Агенцията по заетостта, посочена в доклада на социалния министър Деница Сачева до МС към проекта за промени, средногодишният брой на регистрираните безработни при сценарий за бързо възстановяване на хотелиерство и ресторантьорство и преработваща промишленост, се очаква да достигне 253 000 души. А в случай, че това не се реализира, се очаква броят им да скочи до 274 000.

Към 25 септември регистрираните в бюрата по труда са малко над 237 800 души. За сравнение, на същия ден през 2019 г., те са били 172 602 или налице е увеличение с почти 38%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Направете я вечна направо..ха ха.В цял свят има плащания директно към хората,само в България се хрантути така наречения бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
pass
преди 3 години
И докога у нас ще се плаща на бизнеса, а не на хората? Реално, държавата с подобна мярка сваля цената на труда за фирмите и така държавата ни набляга на това колко е евтин труда у нас и така фирмите да могат да го използват още по неефективно, защото им е почти без пари. Много грешна логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Единствената работеща мярка е мярката "Премахване на извънредното положение". Другото е някаква абсолютна щуротия - държавата да плаща за нещо, което не е произведено/свършено. Много бързо задминахме другарите комунисти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още