IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 22 хил. работни места в транспорта и туризма се очаква да бъдат запазени

За месец и половина от стартирането на процедурата са подадени 1 115 заявления от двата сектора

16:46 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Близо 22 хил. работни места в сферата на транспорта и туризма се очаква да бъдат запазени чрез новата процедура за компенсации на работодатели от бранша.

Проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се изпълнява от Агенцията по заетостта. Финансовата помощ се предоставя директно на засегнатите от извънредното положение предприятия и самоосигуряващи се лица от упоменатите сектори. Така подкрепата за тях, в комбинация с новия дизайн на мярката 60/40, може да стигне до 80/20. 

Само за месец и половина от стартирането на процедурата са подадени 1115 заявления от сферата на транспорта и туризма, посочват от Агенцията по заетостта. 

Вече са разплатени първите компенсации за запазване заетостта на 1020 работници и служители и 4 самоосигуряващи се лица в размер на 296 хил. лв. А 554 са общо оценените заявления до момента за 11 744 лица, като останалите продължават да се обработват. 

Компенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице, на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на половината от периода, за който се изплащат компенсации. Размерът на помощта е 290 лв., като сумата включва 189 лв. за работника/служителя, както и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице. Компенсациите на одобрените работодатели или самоосигуряващи се лица се изплащат ежемесечно за цял календарен месец, считано от 1 юли 2020 г., но за не повече от шест месеца.

За изплащане на помощта за запазване заетостта на застрашените от освобождаване от работа лица или запазване на собствената си стопанска дейност все още могат да кандидатстват работодатели и самоосигуряващи се лица, които осъществяват дейност в допустимите сектори, конкретно посочени в приложението на РМС № 429 от 26.06.2020 г., и които са декларирали намаляване на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението по проекта:

- за лицата, учредени/ за общински дейности, разкрити/ за самоосигуряващи се лица, вписани преди 1 юни 2019 г. - с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението за изплащане на компенсации  спрямо същия месец на предходната календарна година;

-  за лицата, учредени/ за общински дейности, разкрити/ за самоосигуряващи се лица, вписани след 1 юни 2019 г. до 1 март 2020 г. - с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението за изплащане на компенсации  спрямо усреднените приходи за януари и февруари на 2020 г.

Подробна информация за условията по проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и на информационните табла в бюрата по труда в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още