Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Ганев: Тенденцията е за по-високи заплати през 2018 г.

Пречките пред по-големия икономически растеж са не само икономически, но и политически, смята икономистът

Петър Ганев: Тенденцията е за по-високи заплати през 2018 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Следващата година ще има ръст на доходите на българите. След икономическия растеж това е логичен пазарен процес, който ще се случи както в реалната икономика, така и в бюджетния сектор. Такава прогноза направи пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Още по темата

“Това, което може да изведем на преден план, е продължаващо развитие на икономиката, тоест създаването на нови работни места, които, в рамките на годината, поне ако гледаме за трето тримесечие спрямо година по-рано, са около 170 хиляди. Те, разбира се, са фокусирани около София, Пловдив, Стара Загора. Пазарът на труда създаде доста работни места и икономиката порасна. Това рефлектира в повече приходи в бюджета. Пречките пред по-големия растеж са не само чисто икономически като липса на достатъчно потенциал на пазара на труда и на кадри в образованието, но и политически, които понякога гонят инвеститори”, коментира икономистът.

Според него има разминаване между много добре развиваща се икономика и все още тежки проблеми на политическата сцена, които не успяваме да разрешим.

“Ако тази година тенденцията беше за нови работни места, следващата мисля, че ще е за по-високи заплати”, посочи икономистът от ИПИ.

По думите на Петър Ганев кризата е останала в миналото, пазарът на труда е в по-добро състояние от 2007 и 2008 г.

“Разбира се, има още хора, които са без работа, и хора с доста ниски доходи, но именно това очакваме да е тренд през следващата година – покачване на заплатите. Когато пазарът на труда се насити и започне да няма кадри, а то вече това се усеща, единственият чисто пазарен изход е заплатите да тръгнат нагоре”, смята икономистът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ек. Захариева: Българите на Острова е добре да се снабдят с биометричен паспорт