IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината автобусни превозвачи са поискали помощ от държавата

Общата стойност на заявленията надхвърля с 3,3 млн. лева бюджета на програмата за лицензираните фирми за превоз на пътници

09:51 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Общо 639 заявления на обща стойност 33,3 млн. лева са подадени по схемата за подкрепа на автобусните превозвачи – с 3,3 млн. лева повече от разполагаемия ресурс на програмата. Това са на практика почти половината от лицензираните компании за пътнически превоз в България (1 462, според данни на Министерството на транспорта).

Това става ясно от отговор на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в отговор на въпрос на депутата Георги Свиленски от „БСП за България“.

Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Срокът за подаване на документи изтече на 10 ноември. Изискванията за кандидатстване включват 20% спад на оборота, както и кандидатстващите да са лицензирани превозвачи.

Свиленски подчертава в коментара си към въпросите, зададени на министъра, че 91% от фирмите в сектор транспорт са микропредприятия – с персонал до 9 души. В сектора са заети 140 хил. души. По думите му спадът на превозите и приходите варира от 30 до 100% по време на блокадата през пролетта. Свиленски цитира данни на НСИ, според които през първото полугодие пътуващите са били с 60% по-малко на годишна база.

По схемата се предвижда да се отпуска минимална помощ в размер на 3 хил. лева, а максималната възлиза на 450 хил. лева помощ. Ако заявленията бъдат одобрени, средната сума, която ще бъде платена на всяка фирма, е малко над 52 хил. лева.

Към момента е сформирана оценителна комисия от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която ще прецени допустимостта на заявленията

Средствата ще се използват за покриване на текущи нужди и оперативни разходи, свързани с предоставяната транспортна услуга.

Още през пролетта държавата подготви програма за подкрепа на автобусните превозвачи, която обаче трудно получи одобрение от Европейската комисия. На фона на Зелената сделка на ЕС Брюксел поиска допълнителни аргументи от българските власти за предоставянето на подкрепа на замърсяваща индустрия.

Бюджетът на схемата е осигурен от оперативната програма „Иновации и конукрентоспособност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още