IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствена болница се прехвърля към СУ "Св. Климент Охридски"

За педиатрична клиника ще бъде довършена 13-етажна сграда в района на Александровска болница

12:07 | 19.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителствена болница “Лозенец“ ще премине към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета днес.

Това гарантира обучението на студентите и всички притеснения по тази тема, добави той, цитиран от БТА.

„Понеже гръмко заявихме, че искаме да има национална педиатрична болница, решихме за целта да бъде довършена 13-етажна сграда в района на “Александровска” болница. За нея ще са нужни около 20 млн. лева, защото сградата е в добро, да не кажа отлично състояние", каза Борисов. 

Болницата има проект и в началото на лятото на 2019 година може да обявим обществена поръчка за строителство, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

До средата на 2020 година ще имаме национална многопрофилна детска болница, каза Ананиев.

Премиерът добави, че ще бъдат погасени и 23 милиона лева дългове на правителствена болница.

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков покани премиера Борисов на гости на висшето учебно заведение.

Казусът с правителствена болница “Лозенец“ е отпреди седмица, когато Министерският съвет реши да преобразува клиниката в национална детска болница, за каквато се говори от години. Недоволството дойде от СУ, който използва заведението за учебна база. От висшето училище дори обявиха стачна готовност, ако се вземе решение Лозенец да спре да функционира като учебна база за студентите на СУ.

Според премиера в рамките на Министерския съвет (на чието подчинение е в момента болницата – б.р.) няма орган, който е в състояние да управлява „Лозенец”.

Правителството дава и 4,3 млн. лева на болница "Пирогов" за апаратура за клиниката за изгаряне, съобщи още Борисов. Това включва както клиниката за изгаряния, така и за реанимациите и операционния комплекс към клиниката, каза проф. Асен Балтов, директор на спешното лечебно заведение.

Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на УБ „Лозенец“, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет, допълват от пресцентъра на МЗ.

През месец януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни Ананиев. Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер“ в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, посочи още той.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още