IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствена болница „Лозенец" става детска клиника

Министерският съвет отмени правителствения статут на лечебното заведение

10:09 | 22.11.18 г.
<p 0px="" 13px="" 23px="" 5px="" color:="" cursor:="" font-size:="" line-height:="" margin:="" overflow-wrap:="" pt="" style="font-family: ">
	<em>Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p 0px="" 13px="" 23px="" 5px="" color:="" cursor:="" font-size:="" line-height:="" margin:="" overflow-wrap:="" pt="" style="font-family: ">

Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България вече ще има комплексна детска болница. Това ще бъде сегашната правителствена клиника „Лозенец".

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения, с който се отменя правителствения статут на болница „Лозенец“.

Промяната предвижда отмяна на §5 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, съгласно който болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на чл. 5, ал. 1 от закона и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС.

Болница „Лозенец“ е единственото лечебно заведение по чл. 5, ал. 1, по отношение на което статутът е определен на законово ниво. Отмяната на параграфа ще създаде възможност за правителството да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца, уточняват от правителствената информационна служба.

От години медиците в страната настояват да се създаде детска болница в София. В момента България е една от малкото държави, в които такава липсва, а лечението на децата е разхвърляно между клиники в столицата и страната.

През годините бяха предлагани много проекти за създаването на детска болница, но нито един не бе реализиран.

Ръководството на Университетска болница „Лозенец“ приветства решението на българското правителството за разширяване на профила на болницата с изграждането на допълнително лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца, посочва се в изявление на ръководството на Университетска болница „Лозенец“.

Това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията.

Сигурни сме, че идеята на премиера Бойко Борисов ще намери добро професионално развитие и тя несъмнено ще повиши авторитета на болница „Лозенец“ като едно от най-професионалните лечебни заведения в България, пише в изявлението.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още