Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството дава зелена светлина за втори лифт в Банско*

При инвестиционно намерение втората кабинка ще премине максимално бързо през екологичните процедури

Правителството дава зелена светлина за втори лифт в Банско*

Снимка: Банско Ски

С извънредно внесени точки правителството дава зелена светлина за изграждането на втори лифт в Банско. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на брифинг в Министерския съвет след края на последното редовно заседание на правителството за годината.

Димов обясни, че при инвестиционно намерение за изграждане на втори лифт той максимално бързо ще организира всички екологични процедури, за да бъде реализирано това намерение. Той увери, че ще бъдат спазени всички екологични и европейски норми.

Още по темата
Това означава, че лифтът ще има Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), екологична оценка и оценка за съвместимостта, обясни още министърът.

Процедурите предвиждат и обществено обсъждане, ако инвестиционно намерение за втора кабинкова линия в Банско бъде внесено. На него всички заинтересовани страни могат да изкажат своето становище, каза още Димов.

Министрите са одобрили още една точка, внесена извънредно - за частично разширяване на ски зоната, което е част от плана за управление на Парк "Пирин". За там няма направени инвестиционни намерения, а по правилата ще може да се изгражда само спортна инфраструктура.

От правителствената пресслужба уточниха, че проектът за промяна на Плана за управление е внесен от община Банско и е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет при МОСВ.  

Той е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в т. нар. „буферна зона“ на обекта на световното наследство – Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят одобрените промени.

Те ще позволят на община Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща 2% от парка.

Представителите на патриотите в правителството определиха тези решения като добри за развитието на туризма и за икономическото благосъстояние на региона. Цялостна концепция за развитието на ски туризма ще осигури поминъка на хората в планинските райони и ще донесе нормален стандарт на живота, обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

За вицепремиера Валери Симеонов с решенията си днес правителството е "спасило природата на Пирин от "псевдоеколозите".

Именно Обединените патриоти оказаха най-силен натиск за правителствено решение за скизоната в Банско в последните седмици.

Нено Димов коментира още по време на брифинга, че на този етап няма наказателна процедура от Европейската комисия по повод на управлението на парк "Пирин".

По време на заседанието министрите са възложили на спортния министър Красен Кралев да започне процедура по възстановяването на държавния лифт "Заека" във Витоша, стана ясно от брифинга в Министерския съвет.

„С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин“ - така е коментирал случая министър-председателят Бойко Борисов  по време на дебата в Министерския съвет.

Борисов е посочил, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за управление на Пирин. „В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия“, казва Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

„Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, е подчертал министър-председателят.

Днес банскалии блокираха главен път Е 79 с искане да бъде построен втори кабинков лифт в ски зоната, предаде БТА. В същото време в София природозащитници протестираха пред Министерския съвет срещу втората кабинка.

Вижте повече за протестите в галерията.

*Новината е допълнена в 15.25 ч.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

9
 
4
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
Колко смешно ми е всичко това.......
Втори лифт на Банско нема да има. Васалите дават зелена светлина, ама истинскиа управник ше им скръцне със зъби и ше ги нарита - скоро. Ей ти го на, от САЩ ти се изказват в защита на пирин. тез, марионетките не слушат и са се земали за фактор. Чекай да видиш как от нова година ше запеете друга песен. Бизнесменчетата цеко,меко и алеко най ше ме накефът. Платили, пък не получили.
6
 
7
 
4
преди 3 години
Нено Димов даде задна преди време ... не защото му дреме за Българската природа, а защото явно залъка беше прекалено голям и трябваше да мине по каналния ред през главния комисионер на държавата.... а че пари от офшорката в хазната няма да влязат...то е ясно.
10
 
15
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
И нека леенето на бетон да започне сега. И да се готвим за глобите от нашите данъци...
2
 
14
 
2
преди 3 години
Кога правителството ще направи необходимото и за Витоша!
4
 
14
 
1
преди 3 години
Честито на Георгиу ...

Още от Икономика и политика
Мария Минчева: Мерките в подкрепа на бизнеса не трябва да бъдат прекратявани