Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предложение на КНСБ: 300 лв. минимална и 1440 лв. максимална пенсия

За пенсиите до 369 лв. да има увеличение с 10%, а на останалите – с 5% предвижда пакет от промени на синдиката

Предложение на КНСБ: 300 лв. минимална и 1440 лв. максимална пенсия

Снимка: БГНЕС

Пакет от промени, които ще доведат до увеличаване на всички пенсии в България, предлагат от КНСБ. С предложенията ще се постигне минимална пенсия от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева, 10% увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5% ръст на останалите. Това каза пред БТА националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

КНСБ предлага от 1 януари 2021 година да се увеличат базовите параметри на входа на системата, като увеличението е на основата на процентното увеличение на минималната работна заплата, заложено от правителството с 6,56 на сто.

Предложението на синдиката е минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се да стане от 610 лева на 650 лева, както е планирано, минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да стигне поне 450 лева, тъй като по думите на Ася Гонева, в момента няма политическа воля да стане 650 лева, както е редно според синдикалистите. Максималният осигурителен доход също да бъде вдигнат с 6,56 на сто предлагат от Конфедерацията, което го покачва на 3200 лева. Така максималната пенсия ще стане 1440 лева. 

Още по темата


Минималният размер на пенсиите трябва да е обвързан с минималната работна заплата и да стане 45 на сто от нея, като изчисленията сочат, че при този процент на обвързване, минималната пенсия трябва да стане 292,50 лева при 650 лева минимална заплата, но от КНСБ "няма да се разсърдят, а ще бъдат удовлетворени, ако политиците, които имат записани в програмата си 300 лева, закръглят това число на 300 лева за минималните пенсии", каза Ася Гонева. Това ще осигури увеличение със средно 20 на сто на пенсиите на поне на 1,1 милиона пенсионери.

КНСБ предлага нови правила за следващата година и при осъвременяването на пенсиите - диференцирано увеличение по швейцарското правило, като пенсиите между новия минимален размер, който се очаква да е 300 лева, и линията на бедност - 369 лева, да бъдат осъвременени по-чувствително - с около 10 процента.

От синдиката настояват още максималната пенсия да е 45% от новия размер на максималния осигурителен доход и така да стане 1440 лева, което ще позволи на над 25 хиляди пенсионери, които в момента са отрязани от тавана на пенсиите, да получат целия размер на пенсията и ще останат около десетина- петнадесет хиляди души, които ще са ограничени от новия максимален размер, прогонзира експертът в осигуряването.

От КНСБ предлагат на правителството и на парламента да бъдат направени промени, за да се стимулира потреблението и да се подобри адекватността на пенсиите. "Само през доходите в тези условия можем да създадем такава покупателна способност, която през потреблението да позволи по-леко да минем през кризата, която ни очаква", заяви Гонева.

КНСБ не се отказва и от идеята за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж - този коефициент да расте до достигане на 1,5 от сегашните 1,2 на сто. Ако се предложи 1,3 на сто, очакванията са за увеличение на 10 на сто на всяка пенсия.

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 3 седмици
Най доброто решение е да се вдигнат заплатите.От там ще се вдигнат и пенсиите.
3
 
3
 
1
преди 3 седмици
Все си мисля,че по-доброто решение е засега да не се вдига максималният размер, а с тези пари да се повишат малко повече минималните пенсии.

Още от Икономика и политика
Гърция удължава до 8 ноември ограниченията при влизане в страната