IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 декември

08:13 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Сега

Българските ученици са сред първенците по отсъствия

Българските ученици са сред първенците по отсъствия, става ясно от данни на международно изследване на грамотността PISA 2015. За 3 години бягствата от час у нас са се повишили с 20%. Страната ни е на 8-о място по отсъствия от училище от 58 държави, като България се отличава и по силното влияние на този проблем върху качеството на обучението, сочи още проучването.

Труд

В 286 склада в страната залежават близо 6 хил. тона силно отровни пестициди

В 286 склада в страната залежават близо 6 хил. тона силно отровни пестициди и препарати за растителна защита, показват данни на Министерството на околната среда и водите. Част от химикалите са в частни дворове без охрана и допълва, че има огромен нелегален внос на опасни препарати от Турция.

Монитор

Скъпият ток ще вдигне цените на нощувките

Скъпият ток ще вдигне цените на нощувките за следващия летен сезон. Това прогнозира пред  Монитор Константин Златков от Института за анализи и оценки в туризма. Експертът припомня, че хотелиерите вече са вдигнали от 3 до 5 на сто цените на зимните пакети, като причината е поскъпването на горивата и другите енергоносители.

Сега

Преподавателите остават най-търсените и през ноември

Преподавателите са сред най-търсените групи професии у нас през ноември, като в челната петица след тях се нареждат операторите на стационарни машини и съоръжения, монтажниците, водачи на МПС и подвижни съоръжения и продавачите. Според  Агенцията по заетостта през миналия месец бизнесът е изпитвал глад и за бармани, сервитьори, готвачи, камериери, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях занаятчии и др. Заявените на първичния пазар на труда през ноември работни места са 12 280, като 82.9% от тях са в частния сектор - в преработващата промишленост (29.3%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (16.7%), административните и спомагателните дейности (16.0%), хотелиерството и ресторантьорството (6.6%), строителството (4.5%) и др.

Сега

Почти 50 е-винетки купени само за час

46 електронни винетки са купени само в първия час от пускане на специализирания сайт  www.bgtoll.bg на Националното тол управление. Той заработи от 14 часа вчера. В продажба са е-винетки през уебсайта, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа. Над 15 хиляди са били посещенията на сайта в първия час от старта му, а близо 400 са конвертираните хартиени стикера към електронни винетки, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Системата дава възможност както за покупка, така и за конвертиране на хартиения стикер в електронен. Тя бе представена вчера от директора на тол управлението и от Антон Антонов. Само два часа след представянето обаче сайтът бе труднодостъпен.

Е-винетките са разделени на три групи - за коли до 3.5 тона, от 3.5 до 12 тона и превозни средства с по-голяма маса. След като шофьорът избере категория, трябва да посочи за какъв период желае да закупи електронния стикер и да въведе данните на автомобила си - регистрационния номер и националност. След като бъде закупена, винетката ще влезе в сила най-рано от 1 януари догодина. За тежките камиони се предвижда да плащат тол такса според изминатото разстояние от август идната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още