IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ганчо Ганчев: Реална ревизия на приватизацията е невъзможна

Целта на проверката не е свързана с търсене на незаконни средства и "мръсни пари", а дали изобщо са били извършени подобни плащания, посочи макроикономистът

10:50 | 13.02.20 г. 7
Проф. Ганчо Ганчев: Реална ревизия на приватизацията е невъзможна

Смисъл от ревизия в приватизацията е от гледна точка на изясняване на случилото се. Реална ревизия е невъзможна. Изтекъл е срокът за обжалване на съответните операции. Може да се направи оценка на загубите и положителните страни на отделните форми на приватизация. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в Югозападния университет.

Според него няма нещо скрито в процеса по раздържавяване, но определени нарушения не са получили своите наказания. "Има недостатъчно изясняване на същността на случилото се при приватизацията", смята макроикономистът. "Едната гледна точка в началото на прехода е била, че трябва да се започне с приватизацията и след това да се премине към либерализация на цените, а втората теза - че трябва да се стартира с пазарна основа на икономиката и след това приватизация да е постепенна”, допълва той.

Професор Ганчев е убеден, че страните, преминали към постепенна приватизация, са спечелили стратегически.

Ганчо Ганчев обясни идеята на понятието asset stripping - когато една компания е силно подценена, тя се изкупува, за да бъде разпродадена.

"Бяха разпродадени предприятия на много ниски цени в страната. Идеята беше да се продава всичко на най-ниска цена възможна най-бързо. Идеолог на този тип приватизация беше покойният Александър Божков", припомни той. "Правителството на Иван Костов отказа да търси стратегически инвеститори за предприятията. Имаше прибързана, съмнителна, необмислена работническо-мениджърска приватизация", каза Ганчев.

Той посочи, че проверката ще обхване и извършването на плащанията по всички приватизационни сделки. По думите на макроикономиста в случая едва ли целта е свързана с търсене на незаконни средства и "мръсни пари", а дали изобщо са били извършени подобни плащания.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Много ми е интересно, освен бърза продажба тип "fire sale"---8 години чакаха хубаво да затънат, на това ли му викаш fire sale? отвсякъде си беше по план! ... и не намесвай МВФ в тая далавера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Minka
преди 4 години
"Кой отвърза Гешев и го пусна да тича без наморник?." А?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Много ми е интересно, освен бърза продажба тип "fire sale" какво друго беше възможно в ония времена. Двайсет години по-късно е много лесно да се дава акъл. Тогава се продаваха предприятия, които освен да трупат загуби, друго не можеха. Друг е въпросът защо МВФ ни караше да продаваме на такива цени, но в такива моменти е валидна поговорката "Болен на легло се ***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Смисъл от ревизия в приватизацията е от гледна точка на изясняване на случилото се. Реална ревизия е невъзможна. Изтекъл е срокът за обжалване на съответните операции.Ся остава гусин Гешев да обясни, това ли е работата на Главна прокуратура - да изяснява историческите факти около случката Приватизация, или да преследва и обвинява действащи в обхвата на юрисдикцията й престъпници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Това "професорско" мислене произлиза от следнят мит, разбирай Матрица:Запада си помисли, край - вече дойде краят на историята.Или ще ни лижат подметките, или за другите това ще е техният край!Дали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Тука последние 2 месеца, що народ се изпоти по 5 пъти на ден, посред зима...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
man40
преди 4 години
Все още не е изтекла наказателната давност при приватизацията на Булгартабак. Тогава шеф на АПСПК беше Кананиколов,който за добрата си работа беше произведен в Министър. Държавния дял в БТХ бе продаден с конкурс(за разлика от дяла в ЕВН,за което са подсъдими Дянков,Трайков и Прокопито) за около 33 лв/акция.В последствие цената мина 100 лв/акц. и всички знаят какво се случи след това.Там обаче ДАНС едва ли ще намери нещо-то като не търсиш,как ще намериш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още