IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Витанов: Един на всеки 100 души у нас в момента е с COVID-19

С тези темпове може да минат години, за да премине вирусът през цялото население в света, каза математикът на Националния оперативен щаб

10:30 | 07.10.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Пандемията се разраства, в България се задава втора вълна на коронавируса. Октомври ще бъде преходен месец, ноември ще бъде критичен. Това е мнението на математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, който коментира по Нова телевизия регистрирания днес негативен рекорд за всичките 214 дни на коронавируса.

Според данните в Националната информационна система за последните 24 часа са отчетени нови 436 положителни проби при направени 5431 PCR теста. Малко над 8% от тестваните са заразени.

„Ноември ще бъде критичен, защото ще се наложи да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Ако там изтървем положението, идват декември, януари и ще бъде неприятно. Ако успеем да издържим обаче, има надежда да минем през зимата с не чак толкова голям брой случаи", коментира математикът.

По думите му един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. „Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека, един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте", отбеляза той. И допълни, че когато 100 човека влязат в пандемията, преболедуват и излязат, те заразяват други 124. „Това означава, че пандемията в момента се разраства. Можем да очакваме, че това ще продължава в есенно-зимния сезон”, смята професорът. 

Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври, допълни още математикът на щаба, но уточни, че това е малко висока цифра и според него няма да се стигне чак до нея. Здравната система ще се справи, заяви специалистът. И уточни, че тя може да поеме по 500 заразени на ден в рамките на 2-3 седмици.

Според проф. Витанов максималният брой на настанените в интензивни отделения през октомври ще бъде 120, като в момента те са 57. Останалите заразени, които не са хоспитализирани, сега наближават 1000, като до края на месеца ще стигнат до 1200-1300 души, прогнозира той. При най-неблагоприятния сценарий за 30 000 заразени в края на октомври, те ще станат към 1800. Професорът посочи, че при подобно положение в здравната система ще има напрежение, но още ще може да се справи.

Математикът каза още, че 160 000 души у нас са се срещали с вируса, от тях 50 000 са активните случаи, а останалите 110 000 са се срещали и са го преболедували. По негови данни 2,5-3% от българското население са се срещали с вируса, което все още е ниска стойност.

По отношение на смъртността от коронавируса специалистът каза, че половин процент е общата смъртност на хората, които са се срещнали с вируса, което е под средното световно ниво. Проблемът е, че българското население не е като датското, ние сме много по-болни от тях, обясни Витанов и допълни, че сред заразените у нас се отключват допълнителни проблеми заради придружаващите заболявания.

С тези темпове може да минат години, за да премине вирусът през цялото население в света, каза още проф. Витанов. И поясни, че ако се окаже, че имунитетът и антителата не държат, броят на хората, които могат да се заразят, е безкраен, тъй като всеки може да прихване вируса отново.

В заключение Витанов заяви, че до края на годината регистрираните случаи у нас ще останат петцифрено число. Той изключи през януари да достигнем шестцифрена бройка на заразените.

Проф. Витанов прогнозира, че първият учебен срок ще е присъствен и ще се спаси годината, тя няма да е нулева. Вторият срок обаче може да има повече случаи, така че някои училища да минат на онлайн обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
И аз се чудя от де я извадиха тая математика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Статистика по Нагоденко и Нагласов - 8% положителни от тестваните, обаче на ангро говорим за 1 от 100 заразени (1%). Реалността е много по-озъбена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
България е сред страните в ЕС с най-висок дял младежи, отпаднали от образованиеЮгоизточният регион на страната е начело по този показателhttps://***.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-sred-stranite-v-es-s-nai-visok-dial-mladeji-otpadnali-ot-obrazovanie-313322/-------------------------------------------------------еее вече щом и тия го казват, начи болшинството "демократи" сте сички от югоизточния район ?!? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
И повечето не знаят, че са заразени.-------------------------------------------------ми да ти сложат една кожена инжексия, а ти даже нема я забележиш ? .... къде в кой учебник го пише тва че имаш външен вирОс и нема усещане ? щот аз иам усещане че болшинството кат тебе май има 3ти клас до обед а може и до преди обед .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
За 30,000 заразени или болни, защото има доста голяма разлика в това да си болен или заразен :) Ако си болен и то тежко само тогава ще окажеш ефект върху здравната система. В другия случай си пиеш пилешката супа и нямаш грижи :) Въобще, оказа се, че хората, които трябва някак си да вдъхват увереност, се на.***.ха първи заради някакъв вирус, който основно засяга много болни хора :)Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври, допълни още математикът на щаба, но уточни, че това е малко висока цифра и според него няма да се стигне чак до нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
"Проф. Витанов: Един на всеки 100 души у нас в момента е с COVID-19" И повечето не знаят, че са заразени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още