IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от хората имат клетъчен имунитет срещу COVID-19, твърди професор

Това означава, че част от населението никога няма да се разболее или ще го прекара много леко, каза Ива Христова, зам.директор на НЦИОЗА

14:12 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Част от хората имат клетъчен имунитет срещу COVID-19, без да са боледували. Предполага се, че става дума за кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират.

Това каза по БНТ проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦИОЗА), позовавайки се на две големи проучвания - в Швейцария и Южна Корея.

"Това означава, че част от населението никога няма да се разболее или ще го прекара много леко“, поясни професорът.

„Смята се, че на тази кръстосана реактивност се базира фактът, че децата не боледуват или боледуват много леко, защото те нормално изкарват циркулиращите коронавируси, които причиняват остри респираторни заболявания", допълни проф. Христова. 

Последните проучвания сочат, че голяма част от населението са диагностицирани като безсимптомни, но до 80% от тези хора впоследствие развиват някакви симптоми, съобщи още тя.

"Това, че към момента на диагностициране са безсимптомни, не означава, че те ще останат такива - напротив, много по-вероятно е те да развият някакви, макар и леки симптоми. Затова при тях се обръща внимание, че е важна карантината, че те могат да заразяват и е добре да се лекуват", подчерта специалистът и предупреди безсимптомните пациенти да не се успокояват с това, че от епидемиологична гледна точка не са толкова заразни.

По думите ѝ изследванията на коронавируса сочат, че "огромната част от тежките случаи са при мъже".

"Това как ще прекараме заболяването, е въпрос на имунна система. Затова голямата част от изследванията са насочени към имунитета. Те показват, че докато при децата основна роля играе вроденият имунитет - в случая интерферонът, при възрастните това е придобитият имунитет".

Според нея "ние очевидно сме в основата на втората вълна" на COVID-19, но колко "висока" ще е тя, зависи от нашето поведение. Все още коронавирусът у нас се разпространява клъстерно, но се очаква засилване на тенденцията за извънклъстерно разпространение, отбеляза тя и добави, че "България седи много добре на европейската карта".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още