IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата иска постоянно задържане на Нено Димов

Специализираният наказателен съд трябва да се произнесе по въпроса

13:28 | 11.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе искане за постоянно задържане за министъра на околата среда и водите в оставка Нено Димов, съобщава БНР.

По искането трябва да се произнесе Специализираният наказателен съд.

Димов е обвинен в умишлена безстопанственост във връзка с кризата с водата в Перник.

Според прокуратурата действията на Димов са били умишлени, тъй като от януари 2018 г. той е получавал месечни справки и от тях е ставало ясно, че водата в язовир “Студена” спада значително. Въпреки това той все пак е дал одобрението си за промишлено водоподаване към “Топлофикация - Перник” и “Стомана Индъстри”.

Прокурор Ангел Кънев коментира, че сега Перник нямаше да е на воден режим, ако Нено Димов бе отказал вода на двете дружества.

По думите на Ина Лулчева, адвокат на обвиняемия, той само е слагал подписа си под становищата на експерти. Те, от своя страна, е трябвало да преценят дали водата от язовира може да се ползва, включително за промишлени нужди.

Нено Димов първоначално беше задържан за денонощие, но по-късно беше задържан отново, този път с прокурорско постановление.

Кънев твърди, че ако Димов е на свобода, той може да попречи на разследването. Според Лулчева подобна опасност не съществува, тъй като всички документи, свързани с обвинението, вече са в прокуратурата.

Вчера в кабинета на премиера Бойко Борисов бе депозирана оставката на Нено Димов, която в крайна сметка беше приета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още