IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев - единственият отличен с оценка „A“ на Global Finance банкер от Европа

Управителят на БНБ и ръководената от него централна банка са приложили широк спектър от мерки на стойност около 5,1 млрд. долара, посочва изданието

12:33 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев е отличен с най-високата оценка „A“ в годишната класация на изданието Global Finance, която е публикувана в октомврийския брой.  Това става ясно от доклада към калсацията, публикуван на сайта на престижното списание.

В документа се посочва, че управителят на БНБ и ръководената от него централна банка са приложили широк спектър от мерки на стойност около 5,1 милиарда долара, за да насърчат банките да отпускат заеми на потребители и бизнес, особено малки и средни големи предприятия (МСП) и микропредприятия.  За пример е посочен временният мораториум върху плащанията по заеми и отмяната на мерките за увеличаване на антицикличния капиталов буфер на банките, който е планиран за тази и следващата година. Като положителна стъпка е разгледана и установената суап линия за 2 млрд. евро с Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Investor.bg припомня, че суаповата сделка бе парафирана в края на април и провокира остри реакции сред икономисти и анализатори. От БНБ обаче обясниха, че линията е израз на доверие към България и подчертаха факта, че тя ще бъде налична за толкова дълъг период, колкото е необходимо, за да осигури достъп до ликвидност.

„Въпреки спада на икономиката с 10% през второто тримесечие на 2020 г., според оценките на МВФ, анализаторите на ING казват, че България се е представила най-добре в сравнение с повечето други икономики на ЕС за същия период“, посочват от Global Finance.

Гуверньорът на БНБ е единственият от Европа, който получава най-високата оценка. В престижната класация, която изданието прави от 1994 г., той влиза за за трета поредна година.

С оценка „A“ са и централните банкери на Австралия, Южна Корея, Бразилия, Чили, Кувейт и др. В класацията влизат централни банкери от повече от 90 страни.

С едно стъпало по-ниско, с оценка „A-", са отличени централните банкери на Чехия, на Египет, ръководителят на Федералния резерв на САЩ и др.

Оценките са базирани на скала от “A” to “F”, като се взимат предвид резултатите и успеха в области като контрол на инфлацията, цели за икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите. „A“ e най-високата оценка в скалата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още