Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ЕЦБ и БНБ създават суап линия в размер на 2 млрд. евро

Тя ще остане в сила до 31 декември 2020 г., съобщава БНБ

ЕЦБ и БНБ създават суап линия в размер на 2 млрд. евро

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

ЕЦБ и БНБ създават нова суап линия, която ще остане в сила до 31 декември 2020 г., или толкова дълго, колкото е необходимо, съобщават от пресцентъра на БНБ.

Размерът на суап линията е определен на 2 милиарда евро.

Линия за валутен суап е споразумение между две централни банки за обмяна на валута. Чрез нея дадена централна банка може да получи ликвидност в чуждестранна валута от централната банка, която я емитира, обикновено защото е необходимо да се предостави съответната валута на местни търговски банки.

Още по темата
Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) са се договорили да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия), за да осигурят евро ликвидност.

Съгласно новата суап линия БНБ ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

Суап линията ще остане в сила до 31 декември 2020 г., освен ако не бъде удължена, се казва в съобщението на БНБ.

България се подготвя за участие във валутния механизъм (ERM II), което е предпоставка за дадена държава-членка да се присъедини към еврозоната, отбелязва БНБ.

Припомняме, че вчера финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че България е изпратила писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на възможността за отпускане на суап линия. По думите му, ако страната ни е част от ERM II, ще може свободно и без ограничения да се възползва от валутните суап линии на ЕЦБ с цел да подкрепи валутния борд.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на седмицата България ще прати документите за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II. 

През последните няколко седмици две държави от ЕС - Дания, която е част от ERM II, и Хърватия, която подобно на България кандидатства за влизане, вече поискаха и получиха суап линии.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
преди 2 месеца
Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите пренебрегват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) неправилно въвежда в употреба евро. Грешката на ЕЦБ да няма официална защита от щети от липсата на пълна икономическа стойност на еврото подсигурява възникване на неограничени щети в Република България.
Дори споразумение на БНБ за установяване на суап линия с ЕЦБ за неограничено количество евро не може да предпази от нарастване на щети от фаталната банкова грешка.
Особеното на сегашната ситуация е злокобното въздействие на пандемията от COVID-19, която е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.
Устойчивото успешно спасение от започналата рецесия е възможно при правилно въведени в употреба пари.
1
 
3
 
2
преди 2 месеца
Реално погледнато България си подсигурява позиция в лагера на тези, които последни ще пострадат в предстоящата финансова буря. На практика това си е доларов суап. Показателно е кои държави бяха включени и кои не - Турция например - не; интересното е, че Мексико - да.
Валутите извън лагер вече започват да правят като вятъра.
3
 
2
 
1
преди 2 месеца
Да дойдат хеликоптерите!

Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете влага 158 млн. лева в антикризисен продукт за бизнеса