IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Парламентът да излъчи правителство или поне да приеме актуализацията

При гласуването ще се разбере кои партии работят за себе си и кои за хората, посочи държавният глава

12:31 | 18.08.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ще бъде крайно безотговорно, ако това Народно събрание не само не успее да излъчи редовно правителство, ами и не гласува актуализацията на бюджета. Така на практика евентуален следващ служебен кабинет ще бъде с вързани ръце в условията на криза. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„Няма място за политиканство за здравето на българите. При гласуването ще се разбере кои партии работят за себе си и кои за хората", заяви Радев. 

Той припомни, че консултациите за връчването на втория мандат за съставяне на правителство продължават и днес.

„И по време на Консултативния съвет за национална сигурност, и по време на  разговорите с парламентарно представените партии става ясно, че те добре разбират всички предизвикателства, пред които е изправена страната", добави президентът и подчерта, че очаква това разбиране да се пренесе и като отговорност в парламента. „Те трябва да актуализират бюджета, за да имаме достатъчно средства да посрещнем кризите“, призова той.

Държавният глава коментира и казуса с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков. „Атаката срещу него цели да обезсмисли и постави под въпрос легитимността на всички актове на служебния кабинет. Правителството, което назначих, просветли и пресече много схеми", каза Румен Радев.

Според него „някой се опитва да върне часовника назад“. Той обаче отказа да коментира в детайли и посочи, че по този юридически казус трябва се произнесат съдиите от Конституционния съд и то на базата на факти.

Припомняме, че днес е вторият ден от допълнителните политически консултациите на държавния глава за съставяне на правителство, след като първият мандат на „Има такъв народ" (ИТН) не успя да се реализира.

Вчера Румен Радев проведе срещи ИТН, ГЕРБ-СДС и "БСП за България". Днес разговорите продължават с „Демократична България", ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!", които дадоха заявка за диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Никаква актуализация на бюдже, когато на власт са парашутисти спуснати от Москва за да спъват развитието на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Велик президент. Второто тримесичее на тази година служебното правителство е повишило БВП с 10% сравнено с миналата, когато ни управляваха прехвалените експерти на Тиквyня. Напълно наясно съм, че управленито няма нищо общо с този ръст, но ми омръзна да слушам за хаос и безпорядък, каквито аз не виждам. Борисов върви си с мир, не че президента е много по-приемлив от теб, но поне не ни е втръснал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Къв си ти да поставяш някакви условия ве *** комунистически долнопробен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
Явно времето в което пребивава в Президенството не е достатъчно за да разбере какво може и какво не може да прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Иначе какво?няколко човека ще останат без помощи?"Да, добре."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още