Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев поиска изсветляване на собствеността и прозрачност на управлението

Институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората, смята държавният глава

Румен Радев поиска изсветляване на собствеността и прозрачност на управлението

Румен Радев изнесе лекция на тема "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи". Снимка: БТА

Изсветляване на процесите в България и прозрачност на управленските решения поиска президентът Румен Радев.

“Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения”, посочи държавният глава в публична лекция в Университета за национално и световно стопанство, цитиран от БТА.

В УНСС Румен Радев откри днес Младежки икономически форум 2018 година. Темата на лекцията на президента е "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи". 

Още по темата

Пред студенти президентът каза, че институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората и си послужи с метафора:

„В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал. В това време други хора го крадат, защото е тъмно. Всъщност управляват тях. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Крайно време е да включим прожекторите", каза президентът, цитиран от БНР.

“Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици”, заяви Радев.

Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава, допълни той.

Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността, посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Президентът Румен Радев допусна, че може да се появят нови политически партии, ако недоволството в страната продължава да нараства. "Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии", каза президентът. 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
8
 
3
преди 1 година
Да, точно първото тиквено правителство беше последният шанс за страната, тях обаче ги интересуваха съвсем други неща тогава, сега вече ще стане точно това, което съм описал че ще стане до 2030-та. На малкото останали свестни в единият град смехономика може и да им пука, ама на ромите в провинцията им е все тая.
3
 
7
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
...никога не е късно! ...ако те е страх от " светлината на прожектора" за която говори Президента Радев "бегай у лево" !
13
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
последния шанс беше някъде покрай първото боково правителство ... факта че ти стана президент щото Тиквата реши така е повече от красноречив !

Още от Икономика и политика
Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър