IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев поиска изсветляване на собствеността и прозрачност на управлението

Институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората, смята държавният глава

15:38 | 16.04.18 г. 3
<p>
	<span lang="bg-BG">Румен Радев&nbsp;</span><span lang="bg-BG">изнесе лекция на тема </span>&quot;Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи&quot;.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Румен Радев изнесе лекция на тема "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи". Снимка: БТА

Изсветляване на процесите в България и прозрачност на управленските решения поиска президентът Румен Радев.

“Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения”, посочи държавният глава в публична лекция в Университета за национално и световно стопанство, цитиран от БТА.

В УНСС Румен Радев откри днес Младежки икономически форум 2018 година. Темата на лекцията на президента е "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи". 

Пред студенти президентът каза, че институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората и си послужи с метафора:

„В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал. В това време други хора го крадат, защото е тъмно. Всъщност управляват тях. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Крайно време е да включим прожекторите", каза президентът, цитиран от БНР.

“Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици”, заяви Радев.

Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава, допълни той.

Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността, посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Президентът Румен Радев допусна, че може да се появят нови политически партии, ако недоволството в страната продължава да нараства. "Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии", каза президентът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Да, точно първото тиквено правителство беше последният шанс за страната, тях обаче ги интересуваха съвсем други неща тогава, сега вече ще стане точно това, което съм описал че ще стане до 2030-та. На малкото останали свестни в единият град смехономика може и да им пука, ама на ромите в провинцията им е все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
многодобре
преди 5 години
...никога не е късно! ...ако те е страх от " светлината на прожектора" за която говори Президента Радев "бегай у лево" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 5 години
последния шанс беше някъде покрай първото боково правителство ... факта че ти стана президент щото Тиквата реши така е повече от красноречив !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още