IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на наетите и средната работна заплата отчита НСИ

За една година наетите се увеличават с 0,6%, а средната заплата расте с близо 8%

12:57 | 15.05.15 г.
Ръст на наетите и средната работна заплата отчита НСИ

Наетите по трудово и служебно правоотношение в България към края на март се увеличават с 26,5 хил., или с 1,2% спрямо края на декември 2014 г., като достигат 2,23 милиона души, сочат предварителни данни на Националния статистически институт.

Спрямо края на миналата година най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в „Селско, горско и рибно стопанство” - с 9,0%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - със 7,5%, и „Други дейности” - със 7,2%. Най-голямо намаление на наетите е регистрирано в сферите „Административни и спомагателни дейности“ - с 3,9%, и „Операции с недвижими имоти”- с 2,6%.

На годишна база наетите по трудово и служебно правоотношение нарастват с 0,6%, или с 13,5 хил. души. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в „Преработваща промишленост “ - с 10,1 хил., „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 5,4 хил., и „Селско, горско и рибно стопанство” - с 2,6 хиляди. Най-голямо намаление на наетите за една година към март има в сферите „Административни и спомагателни дейности” - с 5,5 хил., показват данните.

Националната статистика регистрира и ръст при средната работна заплата. През първото тримесечие на тази година средната месечна работна заплата e 859 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. с 1,4%. Средната брутна месечна работна заплата за януари 2015 г. е 856 лв., за февруари 839 лв., и за март - 882 лева.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната работна заплата, са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 10,8%, и „Административни и спомагателни дейности” - с 8,1%.

На годишна база ръстът е със 7,9%, като най-голямо e увеличението в „Административни и спомагателни дейности” - с 16,1%, „Професионални дейности и научни изследвания” - с 13,7%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 12,4%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 984 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 564 лева, „Финансови и застрахователни дейности” - 1 530 лева.

Най-ниско платени са били наетите в: „Хотелиерство и ресторантьорство” - 586 лева, и „Административни и спомагателни дейности” - 643 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2015 г. в обществения сектор нараства с 4,5%, а в частния сектор - с 9,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още